Preostalo vrijeme

844

Test za izračun početka menopauze. Ukoliko se nova metoda predviđanja početka menopauze pokaže dovoljno uspješnom, kućni bi se test vrlo brzo mogao pojaviti na policama ljekarni. Žene bi tad mogle bolje planirati trudnoću.

Jednostavna krvna pretraga pomoću koje će žene saznati koliko još imaju vremena za zasnivanje obitelji uskoro bi mogla postati rutinski postupak. Potrebna oprema na raspolaganju bi nam mogla biti već za tri godine i odrediti svakoj ženi kada će ući u menopauzu s mogućnošću greške od samo četiri mjeseca, piše Jutarnji list. Približava li se menopauza, žena bi mogla odlučiti da zatrudni odmah ili zamrzne jajašca za kasnije.

“Žene pokušavaju završiti s obrazovanjem, zaposliti se i iskoristiti dobre prilike u životu te odgoditi trudnoću za kasnije. Svakodnevno mi postavljaju pitanja jesu li u opasnosti od rane menopauze. Za sada nemamo odgovor na ovo pitanje, no možda nam ova studija posluži kao rješenje,” rekao je istraživač Fahimeh Ramezani Tehrani

Dr. Tehrani izvršio je krvne pretrage na 266 žena u dobi od 20 do 49 godina kako bi izmjerio razinu Anti-Muellerova hormona (AMH), ključnog pokazatelja potencijala jajnika i plodnosti žene. Uz podatke dobivene dodatnim testiranjem povezali su razine AMH-a s količinom preostalih jajašaca i izračunali vrijeme do menopauze.

Ukoliko se ova metoda pokaže dovoljno uspješnom, kućni bi se test vrlo brzo mogao pojaviti na policama ljekarni.

Međutim, pozitivni rezultati testa ne moraju značiti da će žena uspjeti zatrudnjeti. Naime, problem bi se mogao pojaviti u plodnosti partnera ili u maternici.

Menopauza najčešće počinje nakon 44. godine života i traje 5-10 godina. Posljednje fiziološko krvarenje iz maternice prosječno se javlja oko 51. godine života. piše