Putovanje postaje otkriće

3540

PUTOVANJE POSTAJE OTKRIĆE Okruženi prirodnim ljepotama u ruci držite čašu vina, a u pozadini se čuje zvuk tamburice

A sada vas pozivamo na putovanje. Na putovanje koje svakim korakom postaje otkriće bogato osjetima, poviješću i sadašnjošću. Boravak u Slavoniji vraća životnu snagu, pruža osjećaj jednostavnosti, neposrednosti i iskrene dobrodošlice domaćina. Bez obzira na imidž ravnice, ovo je prostor gdje se nalaze i gorja koja mijenjaju vizuru putovanja.

TZ Požeško-slavonske županije

 

Pa krenimo osjetiti, okusiti i upoznati Slavoniju!

Susret kultura

Osjeti, okusi, upoznaj mjesto susreta kultura – Brodsko-posavsku županiju!

DCIM\188MEDIA\DJI_0059.JPG

Nina Đurđević / HTZ

 

Ovaj kraj je bogat poviješću, prirodnim ljepotama, tradicijom i običajima, bogatom trpezom i plemenitom kapljicom. Upoznajte se s hrvatskim Andersenom i mamom šegrta Hlapića, istražite tajne brodske Tvrđave te otkrijte stvaralaštvo svjetski priznatog kipara Ivana Meštrovića posjetom njegovoj spomen galeriji u Vrpolju.

Odmor i mir pronađite u eko etno selima, lijepo uređenim imanjima koji pružaju idealan odmor daleko od gradske vreve, a za sve ljubitelje aktivnog turizma, tu su biciklističke rute koje će dodatno začiniti vaše putovanje.

Siniša Uštulica / HTZ

 

Protkana zlatom

Kolijevka šuma hrasta i vinograda, kruha i vina, kulena i rakije, dukata i Šokadije – Vukovarsko-srijemska županija.

Teško je izdvojiti gdje započeti svoj obilazak – možda najbolje od početka! Uputite se do Vučedola i otkrijte arheološko nalazište poznate Vučedolske golubice te saznajte sve o jednom od najznačajnijih lokaliteta eneolitika. Za dozu kisika, zalutajte u najveću cjelovitu šumu hrasta lužnjaka u Hrvatskoj – Spačvansku šumu, a za dodatan scenski ugođaj uz kapljicu vina posjetite čuvene Iločke vinograde.

Povijest i sadašnjost ovoga prostora upoznajte kroz Vukovarski nokturno koji objedinjuje sva mjesta koja nose sjećanja na Domovinski rat.

Goran Šafarek / HTZpromo

 

Obilje hedonizma

S jednim od najznačajnijih europskih plovnih puteva na rijekama Dravi i Dunavu i jedinstvenim područjem Kopačkog rita, u Osječko-baranjskoj županiji se može osjetiti Slavonija u svom punom obliku. Otkrijte zašto na ovom prostoru svaki posjetitelj postaje hedonist!

Park prirode Kopački rit poziva sve posjetitelje na odmor, rekreaciju i istraživanje posebne flore i faune na koju veliki utjecaj imaju rijeka Dunav s pritokom Dravom. Rit je uvijek drugačiji jer ga oblikuje vodostaj rijeka te je jedno od nabolje očuvanih poplavnih područja u Europi.

Zaputite se i u čarobna vinogorja ovog prostora: Erdutsko, Baranjsko, Đakovačko i Feričanačko te otkrijte najveću drvenu bačvu u Europi čije se ime nalazi u Guinessovoj knjizi rekorda.

Nakon istraživanja prirodnih ljepota, nikako ne propustiti prošetati gradom uz Dravu – Osijekom te nakon Osječke neogotičke konkatedrale Sv. Petra i Pavla, posjetite Katedralu sv. Petra u Đakovu za čiju je gradnju potrošeno čak 7.000.000 komada opeke.

Po mjeri čovjeka

Boutique prostor najmanje slavonske županijePožeško-slavonske, oduševljava svojom slikovitošću te bogatstvo različite ponude na svom prostoru. Kvalitetna vina, Zlatna dolina, plodovi prirode, uživanje u lijepim i uređenim perivojima te trgovima gradova, posjet Ergeli ili šetnja Papukom – sve to pruža ovaj mali kraj skrojen po mjeri svakog posjetitelja.

Igor Seler / HTZ

 

Zavirite u biser Zlatne doline Požegu koja je smještena u srcu kotline koju okružuju Psunj, Papuk, Krndiju, Dilj i Požeška gora. U Požegu se može ući sa sve četiri strane svijeta. Svaki ulazak otkriva drugi dio kulturne baštine, a svi putevi vode na jedinstveni u Hrvatskoj, barokni trg Svetog Trojstva.

U samoj blizini Požege, nalazi se UNESCO zaštićeni geopark Papuk koji se izdigao iz dubina nekadašnjeg Panonskog mora. O stvaranju ove slavonske planine svjedoče brojni fosilni ostaci koji pričaju nekadašnju morsku priču. Izgubite se u svježini šume te možda pronađete morskog fosila moji skriva priču staru milijune godina.

Moć prirode

Ako se kroz ovo virtualno putovanje još uvijek niste nadisali kisika, vrijeme je da posjetite Virovitičko-podravsku županiju koja diše punim plućima. Priroda ovdje živi kroz cijeli reljef – ravnice, rijeke i gore. Virovitičko-podravska županija je Slavonija koja iznenađuje – brdovita i zelena Slavonija.

Matija Rođak / HTZ

 

Papuk upoznajte kroz šetnju Grofovom poučnom stazom na Jankovcu te odmorite uz zvuke slapa Skakavac. U Virovitici, posjetite Dvorac Pejačević unutar kojeg se smjestio Gradski muzej grada Virovitice čije zbirke prikazuje život ovog kraja od mlađeg kamenog doba do prvih desetljeća 20. stoljeća. U Slatini, saznajte priču o prvoj tvornici pjenušavog vina u Hrvatskoj te naravno kušajte slatinski biser. Iako je Slavonija poznata po suhomesnatim proizvodima, njene rijeke, a na ovom području najviše rijeka Drava,  nudi jedinstvenu priliku da se okušate u ribolovu.

Kroz ovaj vodič smo vam otkrili samo djelić onoga što Slavonija nudi. Sada je na vama da krenete u svoju istraživačku avanturu – osjetite, okusite i upoznajte sve čari Slavonije!

Piše