Sačuvajte mladost

856

Hranjive tvari bez kojih ćete se brže naborati. Nedovoljan unos vitamina C povećava boranje i suhoću kože, što su normalni procesi koji prate starenje. Želite li odgoditi starenje kože, postoji još niz drugih hranjivih tvari koje biste trebali redovito unositi. Ljepota određenog lica najviše ovisi o kutu i načinu na koji mi gledamo na njega.

Drugim riječima, moglo bi se reći da je ljepota u očima promatrača. Kod Arapa su oblik i boja očiju važan čimbenik u procjeni ljepote žene. Za druge nacije to su visina i težina, a u Africi je to veličina grudi. Američka i europska kultura idealom ljepote smatraju vitku ženu. Međutim, ljepota doista dolazi iznutra, a izgledati dobro znači osjećati se dobro u svojoj koži. Ako se žena osjeća zdravo i sretno, njezina koža sjaji i čini je lijepom. To je ujedno holistički pogled na ljepotu, jer bez obzira koliko sredstava za uljepšavanje i make-upa koristili, najbolje izgledamo kada se najbolje osjećamo.

Dodaci prehrani u službi anti-aginga i ljepote

Biti lijepa danas se izjednačuje s mladošću, a to znači nemati bore, imati sjajnu i zdravu kožu i blistav ten. U postizanju tih zahtjevnih misija, uz pravilnu prehranu, tjelesnu aktivnost i dovoljno odmora, od pomoći mogu biti i dodaci prehrani. Posebno su popularni antioksidansi, probiotici, omega-3 masne kiseline, soja i koenzim Q10. Značajno mjestu zauzimaju i fitokemikalije porijeklom iz hrane s potencijalnim djelovanjem na starenje, a u tom se smislu u literaturi često spominju antocijani, kurkumin, flavonoidi, izoflavoni, likopen, ružmarinska kiselina, karotenoidi i polifenoli. Sastojci su to koji imaju povoljno djelovanje na probavni i imunološki sustav te ometaju upalne i degenerativne procese u organizmu. Ipak, anti-aging dodaci prehrani najveću su primjenu pronašli u dermatologiji, budući da se najvidljiviji znakovi starenja pojavljuju na našem najvećem organu – koži, u obliku bora – najvećih izdajica moderne zlatne generacije. Takvi dodaci prehrani često se nazivaju i nutraceuticima (nutra = hrana; ceutical = označava posjedovanje svojstava medicinskog proizvoda). Izazov u ovome polju u budućnosti leži u kombiniranju strateške upotrebe kozmeceutika i nutraceutika u svrhu intervencije u biološke procese starenja kože i druge degenerativne promjene na koži.
Kada se razmatra povoljan učinak prehrane i prirodnih tvari, u obzir valja uzeti i okolišne, kronološke i hormonalne čimbenike. Jedan od najznačajnijih okolišnih čimbenika koji potiče proces starenja je oksidacija biomolekula u kojoj važnu ulogu imaju reaktivni kisikovi spojevi (slobodni radikali), koji, između ostalog, uzrokuju i starenje kože.

Antioksidansi

Prirodni antioksidansi – vitamini A, C i E te brojne fitokemikalije – suzbijaju djelovanje slobodnih radikala. U tom procesu sudjeluju i endogeni antioksidativni sustavi poput superoksid dismutaze, katalaze i glutation peroksidaze te je stoga bitan i unos mineralnih tvari – bakra, selena i cinka – koji ulaze u sastav tih molekula. Posljednjih godina pažnju posebno plijeni i alfa lipoična kiselina, snažan antioksidans koji štiti kožu od štete uzrokovane slobodnim radikalima. Osim toga, pomaže ostalim vitaminima u obnavljanju stanica kože oštećene okolišnim čimbenicima poput zagađenja ili pušenja. Zbog uspješnog obnavljanja kože alfa lipoična kiselina se često smatra anti-aging agensom. Nedavno provedena studija s preko 4 000 žena u najboljim godinama (40-74) pokazuje da nedovoljan unos vitamina C povećava boranje i suhoću kože što su normalni procesi koji prate proces starenja. Ista studija pokazuje da adekvatan unos linolne kiseline koja je esencijalna masna kiselina, također pomaže održati kožu ljepšom.

U svrhu ocjene najučinkovitije mješavine antioksidansa, Cornell i suradnici 2001. godine ispitivali su učinak 3 mješavine antioksidansa na skupini dobrovoljaca: 1.- vitamin E, vitamin A, beta karoten, selen , cink, L-cistein; 2. – vitamin C i flavonoidi iz citrusa te koenzim Q10 i vitamin B6; 3. – kombinacija prethodna dva. Svi sastojci pripravaka bili su zastupljeni u vrlo malim količinama (ispod RDA za većinu sastojaka). Rezultati su pokazali da je jedino kombinacija svih sastojaka s antioksidativnom aktivnošću bila uistinu učinkovita u smanjenju oksidativnog stresa, osobito kad su konzumirani u tekućem obliku.

U jednom kliničkom ispitivanju ispitivana je učinkovitost dva pripravka antioksidansa (emulzije za lokalnu primjenu i pripravka za primjenu per os) na elasticitet kože kod skupine žena u menopauzi. Stanje kože bilo je značajno bolje u skupini žena koja je dobivala kombinaciju antioksidansa (lokalno + per os) nasuprot unosu samo per os. I lokalni i oralni pripravak bili su učinkoviti, no kombinacija je dovela do još većeg poboljšanja elasticiteta kože.

Koenzim Q10

Budući da se količina koenzima Q10 smanjuje s porastom životne dobi, može se pretpostaviti da je njegov nedostatak u organizmu jedan od razloga starenja organizma. Ubikinon ili koenzim Q10 je esencijalna komponenta lanca koji prenosi elektrone u mitohondrijima. Dokazano je i da inhibira inicijaciju i propagaciju lipidne peroksidacije. Nadalje, uz antioksidativnu moć, pripisuje mu se i mogućnost regeneracije drugih antioksidansa topljivih u masti, poput vitamina E. Koenzim Q10 je osnovni tjelesni koenzim, čija se sinteza smanjuje starenjem. Taj koenzim štiti od štete izazvane UV zračenjem, a primijenjen lokalno na koži i oralno u dozi 60 mg/dan ima dokazan utjecaj na smanjenje bora. Mehanizam njegovog djelovanja na koži je poticanje sinteze kolagena i elastina, obnavljanje kože i antioksidativno djelovanje.

Činjenica je da zdravlje, kao i ljepota, dolazi iznutra! Svakodnevno njegujemo svoje tijelo koristeći kreme i losione za njegu tijela te šampone i regeneratore za hidrataciju kose. Nije važno samo kako njegujemo i brinemo se za tijelo izvana, već i ono što unosimo u organizam. Poznata je izreka da smo ono što jedemo. Prehrana bogata vrijednim tvarima i nadopuna korisnim nutrijentima pridonijet će zdravlju i lijepom izgledu. Tijelo će nam biti zahvalno, a rezultati vidljivi. piše