Savjeti ne pale

671

Tehnika zbog koje ćemo napokon jesti zdravo. Da moram jesti više voća i povrća čuli smo već mnogo puta, no ipak više jedemo kekse, meso i proizvode od bijelog brašna. Stručnjaci su napokon shvatili da savjeti ne utječu na ljude, ali i da postoji jednostavna tehnika koja djeluje.

limun_na_oimaZnanstvenici na Sveučilištu McGill iz Montreala shvatili su da je nužno vizualizirati se kako kupujemo voće i povrće i pripremamo ga. Tek ćemo tada biti skloniji dignuti se iz naslonjača i zaista kupiti i pojesti svojih pet dnevnih porcija vitamina i minerala. “Govorenje ljudima da moraju promijeniti način prehrane ne pali; to već dugo znamo. Istraživanja su pokazala da su osobe sklonije realiziranju svojih namjera ako donesu konkretni plan o tome što će napraviti. Novo je to što smo mi dodali tehnike vizualizacije tom planu”, objasnila je Barbel Knauper, profesorica psihologije Sveučilišta McGill, ujedno i autorica istraživanja objavljenog u Psychology and Health.

Njen je tim u studiju uključio 177 studenata koji su zamoljeni da povećaju tjednu konzumaciju voća. Svi ispitanici su uspjeli pojesti više voćki za to vrijeme, no oni koji su u svojoj glavi napravili konkretni plan, zapisali ga i vizualizirali se u trgovini ili kako pripremaju voće i jedu ga, uspjeli su pojesti dvostruko više voća.  piše