Tko mora paziti?

1077

Od čega sve možete dobiti infekciju urinarnog trakta. Infekcije urinarnog sustava među najčešćim su bakterijskim infekcijama. Pogađaju i muškarce, no češće su kod žena. Neke su im podložnije zbog određenih životnih navika.

u_amcu

Svaka četvrta žena između 20. i 40. godine barem jednom oboli od upale mokraćnog mjehura, a neke se s upalama mokraćnih putova bore svakih nekoliko mjeseci ili godina.
Mlađa populacija spolno aktivnih žena i stariji muškarci s povećanom prostatom posebno su osjetljive skupine. Mogu se podijeliti u dvije osnovne kategorije s obzirom na anatomiju: infekcije donjeg urinarnog trakta (mokraćnog sustava bliže mokraćnom otvoru, tj. mokraćnu cijev i mokraćni mjehur) i infekcije gornjeg urinarnog trakta. Infekcije gornjeg urinarnog sustava uobičajeno su posljedica neliječenih infekcija donjeg urinarnog sustava i proširenja upale do udaljenih organa, kao što su bubrezi i prostata. Najčešći je uzročnik, za čak 80 posto, svih urinarnih infekcija crijevna bakterija Escherichia coli. Pokretne crijevne bakterije mogu doslovno dopuzati od analnog do mokraćnog otvora i jednom kada nasele mokraćni otvor i mokraćnu cijev, počinju se uspinjati po mokraćnim kanalima. Kada dosegnu mokraćni mjehur, vrlo naglo razvija se upala mokraćnog mjehura, odnosno cistitis. U svrhu prevencije urinarnih infekcija, najvažnije je unositi dovoljne količine vode i posebnu pažnju obratiti na higijenu. Preporučene dnevne doze vode za prevenciju nastanka urinarnih infekcija iznose 1,5 litara ili osam čaša vode. Unatoč u posljednje vrijeme vrlo popularnim modnim trendovima, bolje je ne nositi usku odjeću na donjem dijelu tijela i sintetičko rublje, a pravi neprijatelj ženama sklonim urinarnim infekcijama su sintetičke tanga gaćice. Dobro je uzimati prehrambene proizvode od brusnica (čaj, džem, itd…), redovito se tuširati (rjeđe kupati u kadi) i osobito obratiti pozornost na higijenu prije i poslije spolnog odnosa.

Popijete li dvije čaše vode prije spolnog odnosa i dvije nakon, dodatno ćete smanjiti rizik jer se pokazalo da mokrenje poslije spolnog odnosa smanjuje mogućnost nastanka urinarne infekcije zbog ispiranja unesenih bakterija. Ako ste osjetljiviji, a koristite dijafragmu ili vaginalne spermicide, razmislite o promjeni metode kontracepcije. Naime, povećana mogućnost infekcije povezana je sa spolnim odnosom, upotrebom dijafragme i spermicida te trudnoćom. Pokreti prilikom spolnog odnosa zbog blizine analnog i mokraćnog otvora olakšavaju ulazak bakterija u mokraćnu cijev, kao i umetanje vaginalnih kontraceptiva, a povišene razine hormona za vrijeme trudnoće čine stijenke mokraćnog sustava širima, nježnijima i podložnijima za infekcije.  piše