Sudija

754

plavi_autoBake i djedovi sigurniji vozači od roditelja?

Znanstvenici su analizirali podatke iz sudara u 15 američkih država u kojima je sudjelovalo ukupno 12.000 djece

WASHINGTON – Djeca su možda u automobilima sigurnija kada ih voze bake i djedovi nego kada to čine roditelji, navodi se u američkoj studiji koju u ponedjeljak prenose tamošnji mediji. 

»Bili smo iznenađeni kada smo ustanovili da je stopa ozljeđivanja znatno manja u sudarima u kojima su za upravljačem bili bake ili djedovi«, rekao je Fred Henretig, specijalist hitne medicine u dječjoj bolnici u Philadelphiji, vodeći autor studije.

Znanstvenici su analizirali podatke iz sudara u 15 američkih država u kojima je sudjelovalo ukupno 12.000 djece. Rezultati su pokazali da je rizik za ozljedu djeteta dvostruko manji kada automobil vozi baka ili djed.

Razlozi za takve rezultate nisu posve jasni, ali znanstvenici imaju dvije teorije. »Možda su bake i djedovi nervozniji kada voze svoj ‘dragocjeni teret’ i stoga su u vožnji oprezniji kako bi kompenzirali pitanje godina«, rekao je Henretig. 

Druga je pretpostavka da roditelji češće voze svoju djecu u vrijeme većih gužvi i žure ih se ostaviti u vrtiću ili školu pa potom odjuriti na posao, što povećeva rizik od sudara u kojem će biti ozlijeđenih.U studiji se nije analiziralo tko izaziva više nesreća, bake i djedovi ili roditelji, nego samo posljedice. Rezultati su objavljeni u časopisu »Pediatrics«. piše