Šest ideja

860

kuglaTajne dugovječnosti pokupljene širom svijeta. Svaka kultura ima svoje tajne za bolji život i dugovječnost, a ove tradicionalne lijekove i navike, poput ispijanja biljnog čaja ili kuhanja s posebnim začinima, možda se čine nevažnima, ali istraživači kažu kako itekako mogu dovesti do velikih promjena.

Liječnici su za vas skupili šest tajni zdravog života iz Japana, Rusije, Nizozemske, Indije, Grčke i Paname. Iskoristite isprobane metode koje stotinama godina unapređuju kvalitetu života stanovnicima dugovječnijih nacija.

Panama
Profesor s Harvarda dr. Norman Hollenberg, godinama je proučavao pripadnike plemena Kuna, koji piju barem pet šalica neprerađenog kakaa na dan. Za razliku od drugih Panamaca koji uglavnom piju hranjivim sastojcima osiromašen prerađeni kakao, među Kunama je rizik od raka, dijabetesa, moždanog i srčanog udara bio manji za 10 posto. Vjerojatno zahvaljujući flavonoidima iz kakaa. A vi? U šalicu toplog mlijeka promiješajte kakao prah i med.

Japan
Japanci žive duže od gotovo većine ljudi na zemlji. Vjerojatno zato jer tamo živi najmanje pretilih ljudi. To mogu zahvaliti kulturi objedovanja ‘hara hachi bu’, što znači jesti dok ne osjetite kako ste 80 posto puni. U tom je trenutku vaš želudac 100 posto pun, samo što to mozak još ne zna. A vi? Prije nego ga progutate, pokušajte žvakati zalogaj oko 20 puta. Lakše ćete prepoznati vrijeme sitosti.

Rusija
Zlatni korijen ili arktički korijen (Rhodiola rosea) biljka je koja raste u hladnim uvjetima, a Rusi je tradicionalno koriste za niz bolesti, od infekcija do visinske bolesti, depresije te problema živčanog sustava. Pomaže tijelu lakše podnijeti stres, poboljšava izdržljivost organizma i smanjuje stres i umor. A vi? Kupite korijen i čim osjetite stres skuhajte čaj.

Nizozemska
Za Nizozemce je bicikl najdraže prijevozno sredstvo. Gotovo dvije trećine putovanja obave na ovaj način, pa svaki stanovnik otpedalira u prosjeku četiri kilometra na dan. Statistički podaci pokazuju da vozači u prosjeku žive po 14 mjeseci duže ako svakodnevne kratke rute obavljaju vozeći bicikl. A vi? Na sic, pa okrećite pedale do posla – ali vozite se sporednim ulicama u kojima nema toliko prometa i zagađenja.

Indija
Velik dio indijskih jela sadrži kari tj. turmerik – začin koji se u medicini koristi tisućama godina. Nova istraživanja pokazuju da sprečava pojavu Alzheimerove bolesti. Ne čudi dakle da je jedna od najnižih stopa oboljelih od Alzheimerove upravo u sjevernoj Indiji. A vi? Jedite više povrća i piletine s karijem – barem jednom tjedno i češće koristite tumerik.

Grčka
Studija s više od 23.000 Grka pokazala je da popodnevni odmor izuzetno godi zdravlju. Odrasli koji popodne spavaju barem 30 minuta, barem tri puta tjedno, imaju 37 posto manji rizik od smrti koja je posljedice srčanih udara. Ako vam posao to onemogućuje, odspavajte popodne barem preko vikenda. piše