Svaka 16-ta

912

menomladStanje koje opasno skraćuje životni vijek žena. Prerana menopauza koju prate nagle promjene raspoloženja, depresija, umor i napadaji panike može pogoditi i žene od samo 21 godine starosti. Nova istraživanja sugeriraju da je pogođeno šest posto žena.Prerana menopauza definira se kao prekid normalnog rada jajnika prije 40. ili 45. godine života. Terapija hormonima može popraviti kvalitetu života ženama koje uđu u preranu menopauzu, ali kronični umor, manjak libida, glavobolje i dalje ostaju.

Osim toga, nova istraživanja sugeriraju da žene koje imaju preranu menopauzu imaju veći rizik od potencijalno smrtonosne cerebralne aneurizme tj. pucanja arterije mozga i krvarenja.

Zdravstveni rizici

Osim moždanog krvarenja, ovim ženama prijeti i veći rizik od srčanih bolesti. Naime, one imaju 50 posto veće šanse umrijeti od srčanih problema i 80 posto veće šanse oboljeti od srčanih bolesti nego žene kojima menopauza započne u periodu od 52. do 55. godine života.
Istraživanje na Imperial College London pokazuje da žene koje imaju preranu menopauzu imaju i dvostruko više zdravstvenih problema od drugih žena.
Studija provedena na američkoj Mayo Clinic pokazuje da ove žene imaju veći rizik od prerane smrti, razvoja srčanih bolesti, neuroloških bolesti kao što su Parkinsonova i Alzheimerova bolest, psihijatrijskih poremećaja i osteoporoze.

Uloga hormona

Prerana smrt i srčane bolesti posebno su izražene ukoliko ove žene ne uzimaju hormonalnu terapiju.
Naime, mnogi neugodni simptomi posljedica su dramatičnog pada razine hormona estrogena koji igra važnu ulogu u održavanju zdravlja vezivnog tkiva u tijelu – uključujući krvne žile, kožu, ligamente i kosti.
Opadanje kvalitete vezivnog tkiva u mozgu uzrokuju stanja kao što su moždani udar. A slabljenje vezivnog tkiva u ustima i očima potiču razvoj bolesti zubnog mesa, gubitka zubi i razvoja katarakte.
Uz pojavu prerane menopauze povezuju se autoimune bolesti. ‘Možda je riječ o o osobama čije tijelo proizvodi antitijela koji napadaju jajnike, a oni mogu napasti i štitnjaču koja je također često problematična te uzrokuje debljanje i pojavu neprestanog umora’, rekao je dr. Kevin Harrington, ginekolog u londonskoj bolnici Bupa Cromwell.

‘Prerana menopauza je učestalija nego su toga ljudi svjesni’, kaže Nick Panay, ginekolog i predsjednik British Menopause Society.

Naime, dok se prije smatralo da se prerana menopauza javlja kod tek jedan posto žena, studija s Imperial College London sugerira da je pogođeno 6 posto žena (jedna od 16). Za to je vjerojatno najveći krivac životni stil, a studija s Imperial College povezuje pojavu i s pušenjem i s PFC spojevima koji se koriste u izradi posuđa s neprijanjajućim dnom i ambalaži – PFC utječe na smanjivanje razine estrogena.

Prerana menopauza može biti i nuspojava kemoterapije, radioterapije kao i posljedica genetskog naslijeđa. piše