Tri najhrabrija psa na svijetu

741

Spasili su brojne ljudske živote. Bigl Frodo je spasio cijelu obitelj od požara. Njemačku ovčarku Anyu niti nož u prsa nije spriječio u okršaju s razbojnikom. Stafordska terijerka Oi, nažalost, dobila je najviše odlikovanje posthumno jer je preminula od posljedica bolesti i ranjavanja.

Hrabri_psi

Na velikoj svečanosti, pred brojnim uglednim uzvanicima, uz bljeskove tisuće fotoaparata i zujanje stotine TV kamera, Njezino Kraljevsko visočanstvo princeza Alexandra u Londonu je dodijelila najviša državna odlikovanja tercetu najhrabrijih pasa, koji su u proteklih nekoliko godina, riskirajući vlastiti, spasili živote svojih vlasnika i obitelji.

Bigl Frodo, star pet godina, pas kojeg gazdarica Jenny Barwise opisuje kao “izrazito svojeglavog i zločestog”, 2008. godine prometnuo se u velikog heroja. Njegova vlasnica, njezin zaručnik i roditelji mirno su spavali u svome domu, kojega je usred noći iznenada zahvatio veliki požar. Njih četvero sasvim sigurno bi poginuli u vatrenoj klopki da nije bilo hrabrog Frode. Bigl je prvo upornim lajanjem probudio Jenny i roditelje. No, Jennyn zaručnik spavao je u drugoj sobi, koju je vatra bila već sasvim okružila. Nitko nije mogao do njega. Nitko osim Frode, koji se probio kroz dim i vatru, probudio zaručnika i potom ga zaslijepljenog od dima proveo od sobe do izlaza iz kuće.

Rame uz rame s Frodom odlikovanje je primila i njegova vršnjakinja, petogodišnji njemačka ovčarka Anya, po zanimanju policijski pas. Njezin vlasnik Anyu opisuje kao “apsolutno fantastičnog psa”, koji se u siječnju 2008. bacio između svog voljenog gazde i kriminalca koji je vitlao ogromnim nožem. Anya je zadobila ubod nožem u prsa, ali nije odustala u očajničkom pokušaju da spasi svog vlasnika. Iako teško ranjena, uspjela je zaustaviti napadača, koji se, kada je vidio s kim ima posla, dao u bijeg, ali je kasnije uhvaćen.

Nažalost, osim na Frodu i Anyu, svjetla pozornice trebala su biti uperena i na Oi, super hrabru stafordsku terijerku. Kada je banda pljačkaša naoružana mačetama upala u londonski dom njegove obitelji, Oi se odvažno suprotstavila. Tijekom nekoliko krvavih minuta ranjen je jedan član obitelji, Oi je dobila strahovit udarac mačetom u glavu, ali razbojnici su na kraju pobjegli bez plijena. Unatoč iznimno teškim ozljedama, Oi se na sveopće čuđenje ipak oporavila. No, ne zadugo. Oboljela je od raka i ove godine preminula. Ali, njezino djelo živjet će vječno… piše