U Zagrebu doživjeti stotu

1090

U Zagrebu doživjeti stotu nije strašna gnjavaža u životu, lako bi naši sugrađani zlatne dobi mogli promijeniti popularnu pjesmu.

Brojke govore da je u našem gradu čak 16,9 posto osoba starijih od 65 godina, a stručnjaci su izračunali da će zbog današnjih boljih uvjeta života 2025. biti čak 15 puta više stogodišnjaka nego danas! Na tom tragu daljnjeg osiguravanja kvalitetnijeg života u Bolničkoj 1 otvoren je, kao prva samostalna jedinica, cjelodnevni boravak za građane starije dobi, dislocirana jedinica Doma umirovljenika Sveti Josip. Smisao je postojanja tog boravka, kao i još prije tri otvorena u gradu, osigurati starijim građanima što dulje življenje u vlastitom domu. Statistike pokazuju da je svaka peta starija osoba ovisna o tuđoj njezi i pomoći.

Tako će preko dana moći zadovoljiti svoje potrebe od prehrane pa do osmišljavanja slobodnog vremena, stjecati nove vještine, družiti se, a navečer se vratiti u „svoje krevete“. To će biti naročito velika pomoć onima koji se tijekom radnog vremena ne mogu brinuti o starom članu obitelji. Kapacitet boravka je 40 mjesta, a cijena boravka 1726 kuna mjesečno. Moguće je osigurati i prijevoz, što stoji 210 kuna, cijena dostave ručka je 12 kuna, a cijena ručka za korisnike 14 kuna.

Detaljne informacije mogu se dobiti na telefon 3480-240. Smještaj u domove umirovljenika svakome je veliki stres, a unatoč tome što ih na području grada ima 44 – od toga je njih 11 osnovao Grad Zagreb, sa 20 upravljaju vjerske zajednice, a 13 je obiteljskih domova – još postoje liste čekanja i veliki pritisak na njih. Otvorenju novog boravka, veličine 752 četvorna metra, za čije je uređenje izdvojeno sedam milijuna kuna, nazočili su brojni gosti i gradski dužnosnici.

prenosimo