Uglednička inicijativa

1211

Liječnici će raditi i nakon 65. godine? Da i nakon 65. godine života za njih ima posla u javnom zdravstvu, premda bi zakonski morali u mirovinu, smatra 20-ak uglednih hrvatskih liječnika koji žele nastaviti raditi jer misle da imaju još puno toga za dati i da se država ne bi trebala odreći njihove stručnosti, a poručuju i da se ne smije stati samo na ovoj odluci jer će nas inače liječiti stranci, čulo se na HTV-u.

ljeniciPopis uglednika stigao je i do stola premijerke Jadranke Kosor, čija vlada zbog izrazitog deficita stručnjaka podupire ovu inicijativu, uvjerava HTV. 
Naime, zbog ratnih 90-ih i nekoliko godina bez ikakve specijalizacije, Hrvatskoj trenutačno nedostaje više od tri tisuće liječnika. Kad se otvore vrata Europske unije, taj će broj biti još i veći, poručio je prof. dr. Slobodan Vukičević s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Kao predsjednik Europskog društva maksilofacijalnih kirurga, prof. dr. Mišo Virag upozorio je na iskustvo svojih slovenskih kolega koji ne poznaju prisilni odlazak u mirovinu, a svaka godina koja se radi dulje od onog što je propisano nagrađuje se s jedan posto povećanja mirovine.
Ima još ljudi koji su otišli u mirovinu ili koji se spremaju ići u mirovinu, a koji bi bili iznimno korisni i ne bi ni smetali mladim kolegama, jer mladih će biti, nažalost, sve manje, poručio je prof. dr. Boris Labar, specijalist hematolog.
Posebno me veseli da mogu nastaviti rad sa svojim pacijentima, a kao doktor koji se bavi kroničnim bolestima, uz neke svoje pacijente vezana sam više od 30 godina, kazala je prof. dr. Nada Čikeš, internist, klinički imunolog i reumatolog.
Vlada je baš na jučerašnjoj sjednici odlučila da se izmjenama Zakona o znanosti i visokom obrazovanju znanstvenicima iz područja medicine daje mogućnost rada do 70. godine, a HTV javlja da je na popisu 20-ak uglednika, pored ostalih i HDZ-ovac Andrija Hebrang. piše