Ukidaju se recepti i uputnice na papiru

737

Borili ste se sa sustavom kako biste se naručili kod specijalista, svako malo ste kao kronični bolesnik morali po recept liječniku, a tek onda u ljekarnu, u laboratorij ste išli po nalaze? Sve to više nećete morati činiti jer će zdravstvo raditi i ‘elektronički’. Oko 100.000 stanovnika Međimurske i 60.000 stanovnika Ličko-senjske županije prvi u Hrvatskoj osjetit će u svakodnevnom životu prednosti elektroničkog recepta. I to od ponedjeljka, više od mjesec dana otkako je prošlo testno razdoblje u kojem su umrežene sve ordinacije iz primarne zaštite te ljekarne. Sada će papirnati recept zamijeniti e-recept.
“Umjesto toga liječnik upisuje recept u računalo, u informatički sustav, koji u obliku poruke stiže u centralni server HZZO-a i tu ostaje pohranjen do podizanja lijeka. Pacijent odlazi u koju god ljekarnu želi, ljekarnik upisuje pacijentove podatke iz zdravstvene iskaznice u računalo, te tako sasvim jednostavno nalazi lijek koji mora izdati pacijentu”, objašnjava direktor HZZO-a Tihomir Strizrep, dodajući da će za one koji su kronični bolesnici biti dovoljno da nazovu svog liječnika i da po lijek odu u ljekarnu.
Program za e-recept u sljedećem će se koraku proširiti na e-uputnicu, i to, u početku, samo za laboratorij u primarnoj zaštiti, u domu zdravlja, piše Večernji list.

Tako pacijent više neće morati odlaziti po nazal u laboratorij, nego će nalaz izravno biti proslijeđen njegovom liječniku. Život će pacijentima posebno pojednostavniti elektroničko naručivanje za specijalističke pretrage i preglede. Od sada će liječnik ili medicinska sestra u primarnoj zaštiti elektroničkim putem naručiti pacijenta.

S primarnom će biti povezane sve ambulante u specijalističko-konzilijarnoj zaštiti koje imaju ugovor s HZZO-om. Njihova je obveza da u elektronički sustav “ubace” slobodne termine za preglede i pretrage u svim bolnicama koje će obiteljski liječnik vidjeti u svom računalu, te će “klikom” pacijenta naručiti za prvi mogući termin na željenu pretragu. Pacijent dobiva papirnatu potvrdu s datumom, vremenom i mjestom za pretragu.

“Do kraja ove godine u cijeloj će Hrvatskoj krenuti e-recept, e-naručivanje te – elektronički karton. U općoj medicini e-karton postoji već gotovo dvije godine. Novost je da će e-karton sa zdravstvenim podacima pacijenata biti na centralnom serveru HZZO-a, pa će biti dostupni i bolničkim specijalistima, što će podići kvalitetu zdravstvene zaštite”, kazao je Strizrep za Večernjak.

E-karton bit će posve dostupan specijalistima, ali i liječnicima u hitnoj medicini na terenu. Ljekarniku će jedini dostupan podatak biti e-recept, izabrani doktor imat će, naravno, pravo uvida u sve zdravstvene podatke svojih pacijenata, a inženjer u laboratoriju moći će vidjeti samo e-uputnicu.

piše