Čuli ste za nuspojave?

751

oko_u_povecalu

Bezopasan lijek od kojeg možete izgubiti vid. Osobe koje redovito uzimaju aspirin imaju povišeni rizik za razvoj ozbiljnih problema s vidom, pokazuje novo istraživanje nizozemskih znanstvenika. Ako svakodnevno uzimate aspirin, imate dvostruko veće šanse djelomično oslijepiti kasnije u životu, upozorava nova studija.

Znanstvenici su testirali više od 4.000 starijih osoba širom Europe i ustanovili da oni koji uzimaju aspirin svaki dan, u kasnim godinama života, imaju dvostruko veće šanse razviti makularne degeneracije (4% osoba je razvilo bolest), nego oni koji aspirin ne uzimaju (2% osoba je razvilo bolest).

Degeneracija makule bolest je središnjeg dijela mrežnice, koja se obično javlja kod starijih osoba, a rezultira gubitkom vida u središtu vidnog polja. Javlja se u dvije forme: ‘suhoj’ i ‘vlažnoj’, koja može završiti ozbiljno narušenoga vida. Ovu bolest ne prati fizička bol, ali zato može otežati i onemogućiti čitanje, vožnju, gledanje TV-a i prepoznavanje lica, iako preostali periferni vid omogućava obavljanje ostalih svakodnevnih aktivnosti. Navedena degeneracija je i glavni uzrok sljepoće kod ljudi starijih od 50 godina.

Iako je studija otkrila uzročno-posljedičnu vezu između uzimanja aspirina i ovog stanja, nije im jasno što točno potiče bolest. Stručnjaci sad proučavaju ubrzava li redovito uzimanje aspirina pojavu bolesti ili je uzrokuje.

Odvagnuti koristi i rizik

Milijuni osoba svakodnevno piju aspirin jer žele smanjiti rizik od srčanih bolesti i moždanog udara, pa čak i od nekih oblika raka.

Voditelj istraživanja dr. Paulus de Jong, s Nizozemskog instituta za neuroznanost, objašnjava da je njegov tim vrlo pažljivo analizirao dobivene podatke

‘Pokazalo se da oni koji uzimaju aspirin, bez obzira na stanje srca, imaju povišen rizik za razvoj makularne degeneracije. Moram dodati da za one koji pate od srčanih bolesti, uzimanje aspirina donosi koristi koje premašuju rizik koji aspirin predstavlja za oči.’ piše