Voće za krvni tlak i zubno meso

730

kupineVoće za krvni tlak i zubno meso. Vitamini, minerali, biljna vlakna, flavonoidi, sve to sadrže kupine, koje nisu samo ukusno voće. Osim ploda i listovi imaju blagotvoran učinak na mnoge zdravstvene probleme.

Kupine se koristi za pravljenje sokova, džemova, vina, kolača i raznih slastica, međutim, i lišće kupine može se iskoristiti za izradu čajeva. Čaj djeluje na snižavanje krvnog tlaka, a pomaže i kod paradentoze.

 

Mladi izdanci i listovi kupine, zajedno s mladim izdancima koprive, bazge, jaglaca i šumske jagode čine poznati proljetni čaj, koji služi za čišćenje krvi. Čajni pripravak od listova kupine s medom i propolisom otvara apetit i liječi želudac. Poput ostalog tamno obojenog voća, kao što su borovnice i grožđe, kupine sadrže bioflavonoide, koji djeluju kao jaki antioksidansi i sprečavaju stvaranje slobodnih radikala. Povećavaju apsorpciju vitamina C te pomažu očuvanju kolagena.

Kupinovo vino protiv anemije
Ovo vino je bogato vitaminima i mineralima, te ima veliku hranjivu vrijednost. Posebice je učinkovito u borbi s anemijom, koja u pravilu nastaje zbog manjka željeza u krvi. Stručnjaci preporučuju da se kroz određeno vrijeme uzima decilitar kupinova vina dnevno, pola sata prije jela. To bi trebalo trajati barem mjesec dana kako bi se mogli pokazati učinci konzumiranja tog ne samo ljekovitog nego i vrlo ukusnog napitka koji se dobiva vrenjem zrelih plodova kupine.

Osim željeza i drugih minerala, sadrži i velike količine vitamina C i B, te folnu kiselinu i pektin. Osim kod anemije, kupinovo vino djeluje i kod problema s probavom, cirkulacije, regulacije tlaka, iscrpljenosti, jača imunitet i otpornost organizma. Pojačava apetit, te doprinosi boljoj izmjeni tvari u organizmu. Povoljno djeluje i na pojedine kožne bolesti. piše