Život bez raka uz jednu voćku i dva začina

666

smokveLjetna prehrana mora obilovati vrijednim nutrijentima koji služe kao štit od štetnog zračenja, te tako pomažu u prevenciji raka kože i sprečavaju boranje i prijevremeno starenje kože. Narančasto, žuto i crveno voće i povrće sadrže biljne pigmente koji potiču pigmentaciju i ujedno imaju antioksidativno djelovanje. Stoga je tijekom ljeta uputno uživati u marelicama, breskvama, dinjama, lubenicama, mrkvi i ostalom raznobojnom voću i povrću. Znakovito je i to što ovi plodovi sazrijevaju upravo ljeti – međuigra čovjeka i prirode određena je i uređena vjekovima. No, ne treba zaboraviti ni na smokve!

 

Smokva

Čudesna svojstva smokve dijelom se mogu pripisati njihovoj jedinstvenoj teksturi i okusu. Svježe smokve su vrlo delikatne i kratko traju te se često suše – bilo izlaganjem suncu, bilo umjetnim procesom – a proizvod je ukusan i hranjiv plod u kojem možemo uživati tijekom cijele godine.
Smokve su izvrstan saveznik u borbi protiv osteoporoze budući da obiluju kalcijem i kalijem. Odličan su izvor prehrambenih vlakana, koja osiguravaju pravilnu funkciju probavnog sustava i povoljno djeluju na kardiovaskularni sustav. Dobar su izvor vitamina skupine B, te magnezija, kalija i vitamina E.
Ukratko – nutritivno blago koje raste na našoj obali. Stoga, ovoga ljeta posegnite za smokvama, bile one sušene ili svježe, a poslužite ih uz domaće bademe i orahe koji će osigurati vrijedne masnoće.

Bosiljak i ružmarin

Neka ljeto ne prođe bez bosiljka i ružmarina. Bosiljak se može koristiti sušen ili svjež, a bez obzira na oblik, njegova oštra aroma i pikantan okus pružaju užitak nosu, ali i nepcu. Znanstvena pozadina ove začinske i ljekovite biljke je vrlo zanimljiva jer postoje indicije da štiti od raka i olakšava probavu. Studije o utjecaju ekstrakta bosiljka na pojavu i razvoj raka provođene su na životinjama, a ukazuju na učinkovitost bosiljka u prevenciji promjena na stanicama koje uzrokuju rak. Iako je suviše rano govoriti o ovakvom utjecaju bosiljka na čovjeka, neka ovaj začin dobije zasluženo mjesto na ljetnom jelovniku.

Prekrasan miris ružmarina obično asocira na dobru hranu i ugodne trenutke. Međutim, može asocirati i na dobro zdravlje. Ružmarin sadrži tvari korisne za stimulaciju imunološkog sustava te za pospješivanje cirkulacije i probave. Budući da potiče dotok krvi u mozak, pospješuje koncentraciju, a u te svrhe tradicionalno se koristi od davnina.

Miris bosiljka, ružmarina i diskretan šarm djevičanskog maslinovog ulja dat će poseban dodir salatama i ostalim ljetnim delicijama. piše