Zagazite u blato

2708

Jadranske plaže na kojima ćete ozdraviti. Volite pješčane plaža čija blata imaju ljekovita svojstva? Mnoga mjesta imaju barem malu uvalu s ljekovitim blatom, no krenimo od onih poznatijih i zaštićenijih od ljudske devastacije.

blatoKrk
Meline, popularno zvano blato, nalaze se na zapadnoj strani uvale Klimno na otoku Krku. Plitka i pješčana plaža pogodna je za obitelji s djecom. Možete hodati stotinjak metara, a more je još uvijek do koljena. Iako nigdje nije navedeno čemu sve to blato pomaže, mnogi su zadovoljni ispitivanjem na vlastitoj koži te se stalno vraćaju na Meline.

Nin
U Ninu kraj Zadra također postoji vrlo poznata ljekovita plaža – Ninska Laguna ili tzv. Kraljičina plaža. More je plitko i toplo, a ljekovito blato služi za liječenje još od Rimskog doba. Djelovanje ljekovitog peloida očituje se kroz fizički, mehanički i kemijski učinak. Uz kupanje i plivanje u toplom moru možete na tretman ljekovitim blatom. Navodno pomaže kod različitih reumatskih bolesti, raznih deformacija kralježnice (išijas, lumbago, periartritis), zatim za bolove nastalih deformacijama lokomotornog sustava, ali i kod problema ženske neplodnosti kao i kod raznih kožnih oboljenja. Sama plitkoća mora i uvučenost u kopno osiguravaju za dva do tri stupnja veću temperaturu od one na otvorenom moru, što opet stvara veći salinitet i aerosol.

Pag
Predio grada Paga, Lokunja, zanimljiv je zbog područja plitkog mora na čijem se dnu nalazi sloj ljekovitog blata. Stanovnici otoka godinama znaju za ljekovito blato, a sve su češći i turisti koji se počaste besplatnim prirodnim tretmanom.

Privlaka
Privlaka kod Zadra također je poželjno turističko odredište. Veliki broj kupača uživa u pijesku plaže Mostina, a manji dio ih zna da tamo postoje i ljekovita blata.

Pašman
Ljekovito, crno blato može se naći u Barotulu na otoku Pašmanu smještenom u uvali Taline.

Pelješac
Za sve one koji imaju problema s reumom ili sličnim oboljenjima uspješno se mogu liječiti u uvali Blace na Pelješcu. Naravno, ljekovita sredstva mogu koristiti i zdravi ljudi, u cilju stjecanja bolje kondicije i očuvanja zdravlja. U uvali postoje naslage ljekovitog blata.

Prema rezultatima ispitivanja u Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Medicinskog fakulteta sveučilišta u Zagrebu, Zavoda za fizijatriju u Sarajevu te drugih inozemnih institucija, primjena ovog blata u liječenju različitih reumatskih oboljenja i oboljenja ženskih genitalnih organa mnogo je efikasnija od liječenja blatom u nekim već poznatim lječilištima na Jadranu i u inozemstvu.

Trpanjsko blato posjeduje mehaničke i kemijske osobine koje ga svrstavaju u grupu ljekovitog blata, tzv. peloide. Preko 22 tisuće tona tog blata boje antracita koji miriše na sumporovodik prema procjenama stručnjaka osigurava korištenje stotinama godina.

Crna Gora
I Crna Gora na svojih 293 km duge obale ima plaže s ljekovitim svojstvima. Najveća od njih je Velika plaža u Ulcinju sa svojih 13 km dužine i pijeskom koji je poznat po svojim ljekovitim svojstvima. Pored toga, postoji i Ženska plaža s, pak, ljekovitim izvorom sumporne vode. piše