Zaštitna krema za sunčanje na bazi DNK možda zvuči čudno, ali mogla bi biti revolucionarna, tvrdi studija

817

dnk suncanjeZaustavlja 90 posto UVB i 20 posto UVA zraka te može trajati zauvijek. Zaštitno sredstvo za sunčanje bazirano na DNK ne samo da zaustavlja štetno ultraljubičasto zračenje nego štiti sve dok smo izloženi UV zrakama, piše u novoj studiji objavljenoj u časopisu Science Reports.

Sredstva za sunčanje nisu jedini način zaštite od sunca, uvijek se možete zaštititi odjećom i šeširom ali istina je da puno nas to ne radi. UV zrake jesu kancerogene, dobit ćete lijepu tamnu boju ali opasnost od karcinoma je velika.

Dermatolozi sumnjaju da sunčevo svjetlo uzrokuje karcinom zbog toga jer oštećuje DNK stanice. Guy German, znanstvenik s Binghamton sveučilišta u New Yorku i njegovi suradnici promatrali su DNK na posve drugačiji način.

DNK su, inače, uzeli iz lososove sperme

Zanimalo ih je što će se desiti ako osušeni razmaz DNK izlože zračenju UV zraka. Bolje ćete razumjeti ako zamislite ljepilo razmazano po površini i ostavljeno na suncu. Tekuća otopina DNK na komadiću stakla ostavljena je da se osuši i da se stvori film. DNK je uzeta iz lososove sperme, ako vas i to zanima.

Pratili su koliko će UVA i UVB zraka film propustiti. UVA zrake čine oko 95 posto sunčevog zračenja i mogu prodrijeti duboko u kožu. Dugo se smatra da su upravo one krive za prerano starenje i vjeruje se da imaju ključnu ulogu u nastanku karcinoma kože. UVB zračenje koje nam daje lijepu, preplanulu boju ima također ulogu u nastanku karcinoma.

Zaustavio 90 posto UVB i 20 posto UVA zraka

Razmaz DNK nije dozvolio prolaz oko 90 posto UVB i oko 20 posto UVA zraka. Ali izgleda da je i DNK postao gušći što je spriječio prodor još više sunčevih zraka kako je izlaganje dulje trajalo. Znanstvenici nisu sigurni postiže li film to absorbiranjem ili reflektiranjem svjetla. Primijetili su da su i kada su filmom pokrili ranu nakon operacije, pomogli održavanju vlage kože.

Ono što su German i suradnici testirali nije sredstvo za zaštitu od sunca, barem ne u tradicionalnom smislu i u skorije vrijeme neće se moći kupiti u dućanu. Ali zbog brige oko ekologije i zdravlja zbog kemijskih sredstava za zaštitu od sunca, u budućnosti će ovo biti idealan proizvod. Tko ne bi želio takvo sredstvo koje će nanijeti samo jedanput? A postaje sve djelotvornije što smo dulje na suncu. piše