Zbogom antidepresivima

628

slualice_na_uhuNapokon lijek za depresiju!

Nova znanstvena studija ukazuje da bi inovativni psihološki tretman pod imenom ‘trening konkretnosti’ mogao smanjiti depresiju za samo dva mjeseca. Nova tehnika se može provoditi i kao terapija samopomoći, kažu znanstvenici sa Sveučilišta Exeter. Trening ‘konkretnog razmišljanja’ novitet je na polju psihološke pomoći za oboljele od depresije. Učeći sasvim novi stil razmišljanja, depresivni značajno poboljšavaju stanje svoje psihe.

 

Osobe koje pate od depresije imaju tendenciju prema štetnom apstraktnom razmišljanju i generaliziranim negativnim mislima. Primjerice, jedna jedina greška koju naprave, za njih je dokaz da su beskorisni u svemu. Trening konkretnosti (CNT) novitet je koji cilja upravo na ovu sklonost. Nova studija je dokazala da ponavljanje CNT vježbi pomaže osobi da promijeni svoj stil razmišljanja.

CNT poučava ljude kako biti konkretniji dok razmišljaju o problemima. Na ovaj način poteškoće gledaju realnije, poboljšavaju svoju vještinu rješavanja problema, smanjuju brige i depresivno raspoloženje.

Revolucionarna studija?

Nakon šest mjeseci, studija s 121 osobom je pokazala da CNT značajno smanjuje simptome depresije i tjeskobe. U prosjeku, oboljelima je duboka depresija prešla u blagu.

Za razliku od tehnika relaksacije koje također mogu ublažiti depresiju, CNT znatno smanjuje negativno razmišljanje tipično kod depresivnih.

Profesor Edward Watkins sa Sveučilišta Exeter kaže: ‘Ciljajući na stil razmišljanja možemo djelotvorno utjecati na liječenje depresije. Trening konkretnosti zahtjeva minimalan kontakt licem u lice s terapeutom. Može se provoditi i online, putem CD-a ili smartphona. Na ovaj način postaje i jeftin način terapije, koju si može priuštiti veći broj ljudi.’ piše