Zbogom farbanju

829

Otkrili kako spriječiti sijede!? George Clooney i Helen Mirren ne mare za sijede, no većina nas ipak ne želi prerane znakove starenja. Znanstvenici obećavaju da bi se problem uskoro mogao riješiti uz pomoć dnevnog uzimanja tablete. Na prodaji boja za kosu ubire se godišnji prihod od nekih osam milijardi funti, a iz L’Oreala, najveće svjetske kozmetičke tvrtke, nude prvu formulu protiv starenja.

onTemelji se na tajnom voćnom ekstraktu, a tablete navodno ne bi trebale biti ni skupe. Osmišljene su za uzimanje baš kao i većina vitamina.

Bruno Bernard, glavni biolog za kosu iz laboratorija L’Oreal kaže: ‘Idealno bi bilo uzimati ih cijeli život, no realističnije je ohrabrivati ljude da ih počnu piti prije nego posijede. Mislimo da ipak ne mogu povratiti proces, ako se sijede vlasi već pojave.’
Ukoliko se tajna formula pokaže djelotvornom kompanija se nada ogromnoj zaradi. Naime, u zadnje tri godine broj muškaraca u razvijenim zemljama koji posjećuju frizerski salon radi bojanja kose se udvostručio, pokazalo je istraživanje koje je platio L’Oreal.
Raste i broj prodanih boja za kosu, a istraživanje tvrtke Mintel, pokazalo je da više od dvije trećine žena koriste boje za kosu.

Zašto sijedimo, što su otkrili?

Prve sijede vlasi pojavljuju se u tridesetim godinama života, jer stanice kose više nisu tako uspješne u nadvladavanju oksidativnog stresa i postaju podložnije utjecaju toksina. Tableta bi navodno pružila zaštiti od ovog štetnog procesa.

Stanice pigmenta kose umiru zbog nedostatka zaštitnog enzima (TRP-2). No, izumitelji nove tablete nisu krenuli u stvaranje sintetskog enzima nego su potražili nešto slično u biljnom svijetu. Na koncu su pronašli tajni sastojak u jednoj voćki.

Testiranje je u tijeku, ali tableta neće biti u prodaji barem još sljedećih 18 mjeseci. Imamo li na umu da pojavljivanje sijedih traje, trebat će godine za utvrđivanje djelotvornosti ovog proizvoda. piše