12 savjeta

684

cipeleSigurno niste znali da i ovako možete spriječiti rak. U novoj knjizi The End Of Illness britanski stručnjak dr. David Agus priznaje da se moderna znanost teško nosi s uznapredovalim rakom, te potiče sve da promijene način razmišljanja i fokusiraju se na prevenciju, a ne liječenje. Predlaže i konkretne mjere.

‘Možda nikad nećemo razumjeti bolest kao što je rak. Ali gram prevencije je bolji od tone lijeka’, kaže dr. Agus, profesor medicine na University of Southern California Keck School of Medicine. Njegov pristup se temelji na uvjerenju da rak nije nešto što ‘dobijemo’, nego nešto što tijelo ‘čini’. Uvjeren je da mutirani geni kod svih neprestano potiču abnormalan rast stanica. Međutim, u zdravom tijelu to se neprestano sanira na razne načine, primjerice kemijske poruke šalju se automatski kako bi se zaustavio abnormalan rast.

Problem nastaje kad oslabi naš sustav obrane. Stanice raka tada rastu bez kontrole. Zbog toga smatra da je najbolje poduzeti sve što je moguće kako bismo održali zdravo uravnoteženo stanje organizma.

‘Kad je tijelo izloženo prevelikom stresu, primjerice ako unosimo narkotike, imamo naporan raspored, premalo spavamo, te pretjerano vježbamo, pijemo ili jedemo, razbijamo delikatno stanje prirodne ravnoteže i tad imamo veće šanse razboljeti se’, kaže.

U svrhu prevencije podržava nekoliko uvriježenih principa, kao što su jedenje povrća i voća. Ali na svoj način:

1. Ne samo super voće i povrće, nego raznovrsno voće i povrće
Umjesto da se koncentriramo na super povrće i magično voće, kao što su rajčica i njen likopen, savjetuje da jedemo raznovrsno povrće i voće, te pritom biramo ono zrelije i pojedemo ga što prije nakon kupnje.

2. Izbjegavajte sokove
Silno se protivi ispijanju sokova jer cijeđenje odmah dovodi do oksidativnih procesa, što ubrzava propadanje. Dolazi do promjene u sastavu hranjivih tvari. ‘Kad se hrana raspada, razgrađuje se u kemijske spojeve koje još ne razumijemo’, kaže.

3. Birajte neprerađenu umjesto prerađene hrane
To je uvijek bolje.

4. Razlikujte masnoće – birajte dobre
Maslinovo ulje, orašasti plodovi i sjemenke izvor su dobrih masnoća.

5. Triput tjedno riba, pet večeri vino
Barem triput tjedno jedite ribu. Pet večeri uživajte u čaši crnog vina.

6. Raspitajte se o povijesti bolesti unutar obitelji
Ustanovite od čega su bolovali bliži rođaci. Ako je potrebno, krenite na preventivne preglede. Rana dijagnoza je najvažnija pri liječenju karcinoma.

7. Udobna obuća
Ako nanosite štetu zglobovima noseći neudobnu obuću i to činite svakodnevno, kroz niz godina tijelo ćete dodatno opteretiti upalnim procesima. Tijelo će imati manje vremena i resursa koncentrirati se na važan zadatak popravka oštećenog DNK i prevencije raka. Smatra da tijelo suočeno sa stanjem kronične upale ‘zatvara pogon’ za popravak DNK.

8. Pazite na prehladu i gripu
Prehlada i gripa upalni su procesi koje trebamo izbjegavati, pazeći na osnovne mjere prevencije. Dr. Agus preporučuje i cijepljenje. ‘Dva tjedna upalne oluje koja hara po tijelu – a rezultat je teže sezonske gripe ili prehlade – može povećati rizik od niza bolesti, uključujući pretilost, srčani udar i rak’, kaže dr. Agus.

9. Jedite u isto vrijeme
Tako ćete potencijalni stres održati na minimumu.

10. Vježbajte – to svakako! Ali imajte granice
Po svaku cijenu izbjegavajte sjedilački stil života. Kretanje je ključno u prevenciji raka. Ipak, dr. Agus ukazuje na istraživanja koja dokazuju da vrlo naporno vježbanje duže od jednog sata nije dobro za zdravlje, odnosno može učiniti više štete nego koristi.

11. Klonite se vitamina i minerala u tabletama
Dr. Argus ističe da je uvijek bolje potrošiti novac na kvalitetnu svježu hranu, nego na skupe dodatke prehrani. Ukoliko nemate dijagnosticiran nedostatak nekog vitamina ili minerala i niste trudni, ovi suplementi nisu za vas. Studije su pokazale da oni ne sprečavaju pojavu raka i srčanih bolesti, a neke da i povećavaju smrtnost. Osim toga, smatra da i nije dobra vijest to što dodaci prehrani rješavaju tijelo od slobodnih radikala. ‘Tijelo voli stvarati slobodne radikale da bi napalo loše stanice, uključujući i one kancerogene’, kaže.

12. Držite se tjednog rasporeda spavanja
I tijekom vikenda pokušajte u isto vrijeme ići na spavanje i buditi se kao i preko tjedna. Ako trebate nadoknaditi san, odspavajte malo popodne. piše