A jednostavno je

750

Dva uzroka raka koje ćete lako izbjeći. Meso marinirate prije roštilja, ne pušite, krećete se dovoljno, jedete zeleno povrće i žitarice punog zrna, nemate višak kilograma? Čak i ako pazite na sve navedeno, možda su vam promaknula dva faktora rizika.

ves1. Kemijska čistionica
Otapalo poznato pod skraćenicom perc (skraćeno od perkloroetilen) koje se koristi u mnogim kemijskim čistionicama širom svijeta, dokazano može uzrokovati rak jetre i leukemiju, pokazalo je istraživanje iza kojeg stoji američka National Academies of Science.

Najviše su ugroženi radnici koji rukuju s kemikalijama i koriste starije strojeve, ali od opasnosti nisu zaštićeni ni korisnici njihovih usluga.

Manje toksične alternative? Perite osjetljive komade odjeće na ruke uz blago sredstvo za pranje. Sušite na zraku, a ako je potrebno ukloniti mrlje, koristite bijeli ocat. Ako ipak koristite usluge kemijske čistionice, odjeću izvadite iz zaštitnog najlona i dobro i dugo zračite.

2. Filtrirajte vodu
Izlaganje mogućim kancerogenim tvarima i onima koje remete razinu hormona smanjit ćete ako vodu iz slavina filtrirate. Američka komisija Cancer Panel sugerira da je filtrirana voda iz slavine sigurnija nego ona koja se kupuje u plastičnim bocama čija kvaliteta često nije posebno visoka, a ponekad je i lošija od nefiltrirane vode iz slavine. Kupujte li mineralnu vodu, uzmite onu u staklenim bocama i izbjegnite kemikalije koje dolaze iz plastične ambalaže. piše