Alzheimerova bolest

1132

sijeda_gospaAlzheimerova bolest potječe i širi se iz jetre, a ne mozga?

Uz pomoć testiranja na miševima znanstvenici su identificirali gene odgovorne za zaštitu mozga od Alzheimera, što otvara mogućnost razvoja novih terapija.

Otkriće bi moglo pomoći u razvoju novih terapija.

Beta-amiloid koncentrira se u jetri te potom krvotokom širi do mozga, otkrili su američki znanstvenici u novoj studiji. U testiranju na miševima pronašli su tri gena koji štite mozak od akumulacije i skladištenja beta-amiloida u mozgu. Jedan od tih gena dešifrira prenisilin- staničnu membranu proteina za koju se vjeruje da ključna u razvoju Alheimera kod ljudi.

Produkt jednog od gena, nazvan Prenisliln2, pronađen je u jetri, ali ne i u mozgu oboljelog. Stoga se veća koncentracija Prenislina2 u tkivu jetre povezuje s većom akumulacijom beta-amiloida u mozgu, šireći se iz jetre po krvotoku naposljetku dospijeva u mozak. Znanstvenici Instituta za istraživanje Scripps smatraju da bi njihova saznanja mogla posve promijeniti pristup te pojednostaviti prirodu i prevenciju ove raširene bolesti starijih ljudi. 

Razvoj terapije

Miševima je potom dan lijek generičkog imena imatinib mesylate, koji se inače koristi u lječenju gastrointestinalni stromalni tumora i kronične mijeloične leukemije. Uz pomoć lijeka, razine bata amiloida u krvi, ali i mozgu, što bi moglo omogućiti razvoj novih terapija za Alzheimera. Istraživanje je objavljeno u časopisu The Journal of Neuroscience Research. piše