Bandić popustio gnjevu umirovljenika

858

Bandić popustio gnjevu umirovljenika: Za pokaz ne trebaju potvrde o prebivalištu. Gradske službe će preuzeti obavezu da zajedno s MUP-om isposluju potvrde za umirovljenike, objavio je gradonačelnik shvativši da produljenje roka neće sanirati štetu.

penz_u_reduPet dana zagrebački umirovljenici čekali su u redovima pred policijskom postajom u Petrinjskoj ulici, kako bi izvadili potvrdu o prebivalištu. Ovaj komad papira gradska administracija propisala je kao jedan od uvjeta za dobivanje besplatnog tramvajskog pokaza. Sate i sate provodili su starci na suncu i kiši, a onda su postali zanimljivi televizijama. Kako su televizijske ekipe dolazile ovjekovječiti umirovljeničku muku, tako su naši stariji sugrađani osipali rafalnu paljbu po gradonačelniku Milanu Bandiću i njegovoj administraciji. 

Pale teške riječi

Palo su pritom svakakve optužbe, a jedna od starica ispalila je da se Bandić nakrao. Zbog istih riječi gradonačelnik je digao privatnu tužbu protiv skupštinskog zastupnika Jurice Meića, ali što da radi s iscrpljenom umirovljenicom iz dugačkog i nervoznog reda u koji ju je stavila njegova administracija. Druge poruke bile su za gradonačelnika još i bolnije. Ne jednom mogli smo od umirovljenika čuti da Bandiću više nikad neće dati svoj glas. Bilo je to previše, čak i za tako tvrd obraz kakav je gradonačelnikov. 

– Naše gradske službe će preuzeti obavezu da zajedno s MUP-om isposluju potvrde za umirovljenike. Dovoljno je da umirovljenici donesu presliku osobne iskaznice, presliku potvrde o posljednjoj mirovini i potvrdu Porezne uprave da nemaju dodatnih prihoda, objavio je u pčetvrtak sam gradonačelnik, priznajući na taj način grešku svoje gradske administracije koja je uzrokovala višesatno iscrpljivanje najstarijih Zagrepčana. 

Da je Bandića zbog opaski nervoznih umirovljenika uhvatila panika, najbolje govori prije dva dana objavljena poruka gradonačelnika na stranicama Grada Zagreba, gdje nema govora o tome da će gradska administracija pomoći umirovljenicima da ishode potvrdu. 

– Dragi sugrađani! Zbog činjenice da će veliki broj Zagrepčana – procjenjuje se njih oko 250 tisuća – koristiti beneficiju besplatnoga gradskog prijevoza koju im, prema Odluci o socijalnoj skrbi od 20. prosinca 2010. godine, omogućuje Grad Zagreb, te zbog problema s ishođenjem potrebne dokumentacije, posebno uvjerenja o prebivalištu koje izdaje MUP – Policijska uprava Zagrebačka, produženo je važenje sadašnjeg sustava besplatnog prijevoza do 1. srpnja 2011. To će dati dovoljno vremena građanima i institucijama koje izdaju dokumente da se sav taj posao obavi bez nervoze i na zadovoljstvo naših sugrađana koji, prema navedenoj odluci Gradske skupštine, imaju mogućnost ostvariti pravo na besplatan javni gradski prijevoz, stoji u ovoj poruci.    

Politički poeni

Na dan kad je poruka objavljena, umirovljenički red dobio je najveću medijsku pozornost, pa je tome zahvaljujući Bandić te večeri zabilježio i najveći broj negativnih političkih poena. Tad je očito shvatio da ono produženje roka neće sanirati štetu, pa je otišao i korak dalje, stavljajući svojim službama u posao da prikupe potvrde za umirovljenike koji ostvaruju pravo na besplatan prijevoz. Zahvaljujući toj odluci, pred policijom u Petrinjskoj više nećemo gledati svoje iscrpljene sugrađane u poznoj životnoj dobi. Da je Hrvatska kojim slučajem uređena država, kao što nije, tamo ih nikad ne bismo niti vidjeli, jer potvrda o prebivalištu prema zakonu im uopće nije bila potrebna. U prvom članku stavka jedan Zakona o osobnoj iskaznici, naime, jasno piše: »Osobna iskaznica je javna isprava kojom državljanin Republike Hrvatske dokazuje identitet, hrvatsko državljanstvo, spol, datum rođenja, prebivalište i adresu stanovanja« piše