Brokule, pravi lijek za dijabetičare

724

brokule

Konzumiranje brokula moglo bi poništiti štetu koju je prouzročio dijabetes na krvnim žilama i srcu. Otkrila je to jedna studija koju je proveo tim stručnjaka na Sveučilištu u Warwicku, a prema njoj je ključ u tvarima koje se nalaze u brokulama a zovu se sulforafani.

Ta smjesa stimulira proizvodnju enzima koji štite krvne žile, a reducira molekule koje izazivaju oštećenja stanica. Dobro djelovanje povrća iz porodice crucifera, kojima pripadaju i brokule, već su poznata iz rethodnih istraživanja: osobe koje ih konzumiraju u većim količinama imaju manji rizik od iktusa i infarkta. Dijabetičari imaju i do pet puta veći rizik od zdravih osoba za razvoj kardiovaskularnih oboljenja i to zbog oštećenja krvnih žila. Tim znanstvenika s Warvicka je stoga testirao efekte sulforafana na stanice krvnih žila oštećenih visokim razinama glukoze tipičnima za dijabetičare.

Supstanca koju sadrži brokula dovela je do redukcije molekule nazvane vrstom reaktivnom na kisik (Ros). Hiperglikemija može povisiti razine tih molekula čak i za tri puta više od normalnih razina, a takve razine iznad normale mogu oštetiti stanice.