Budite zdraviji

1505

brokuleNema do brokule i oraha: Prava hrana za dugovječnost. Određeni načini prehrane mogu odgoditi starenje i poboljšati kvalitetu života u zlatnoj dobi, pokazala su brojna istraživanja. Evo koje namirnice uvrstiti u svoju prehranu…

1. Brokula štiti od raka. Spada u biljke iz porodice krstašica koje su bogate fitokemikalijom sulforofanom, spojem specifičnim po intenzivnom mirisu i ljutkastom ukusu zbog čega ih velik broj ljudi izbjegava u svakodnevnoj prehrani.

U istu skupinu spadaju kelj, karfiol, kupus i korabica. Važan je izvor i ostalih antioksidansa koji pomažu u zaštiti zdravih stanica od oštećenja prouzročenih slobodnim radikalima. Kad je ostalo povrće u pitanju, stručnjaci se slažu da je sirovo najbolje jer se iskuhavanjem “ispiru” hranjive tvari.

2. Cjelovite žitarice za zdravlje kardiovaskularnog sustava. Osim što su bogate antioksidansima i vitaminima, njihova snaga leži u bogatstvu dijetalnim vlaknima koja štite od povišenog kolesterola te reguliraju razinu šećera u krvi što može biti prevencija dijabetesa. Zob valja posebno istaknuti kao jedinstvenu namirnicu koja sadrži avenatramide, antioksidanse koji su odlična zaštita od ateroskleroze.

3. Jagode i ostale bobice za mozak i kosti. Ne samo da su dobre za dugovječnost i održanje zdravlja nego poboljšavaju kvalitetu života u kasnijim godinama. Bobice su pune antioksidansa koji štite od slobodnih radikala, a antocijanin je posebno koristan u održavanju moždanih funkcija, ravnoteže i mišićne mase.

4. Crna čokolada protiv upala. Tamna čokolada smanjuje upale zahvaljujući flavonoidima, spojevima koji također imaju svojstva antioksidansa i pomažu u sprečavanju stvaranja krvnih ugrušaka. Smanjenje upala jedan je od ključnih trikova za dugovječnost jer su one u mnogome odgovorne za odumiranje stanica i brže starenje.

5. Rajčice za prevenciju raka. Izvrstan su izvor likopena, nutrijenta koji se bori protiv masnoća, ali i nekih vrsta raka poput raka prostate, pluća te želučanih tumora.

6. Rotkvice i repa za vitkiji stas. Istraživanja su pokazala da su rotkvice bogate betainom, spojem povezanim s nižom razinom upala koji ubrzava metabolizam i pokreće sagorijevanje masnoća.

7. Orasi. Ovo voće bogato je alfalinolenskom kiselinom koja je jedna vrsta omega 3-masnih kiselina, a također je se povezuje s manjim piše