Depresija oštećuje mozak

835

Depresija može udvostručiti rizik od demencije. Depresija u mlađim godinama života može udvostručiti rizik od demencije kasnije, kažu znanstvenici koji su uočili vezu između ova dva stanja. Što je više depresivnih epizoda to je i rizik od demencije veći. Stručnjaci znaju da depresija i demencija već duže koegzistiraju, no nije jasno dovodi li jedno stanje do drugog. Nova studija objavljena u američkom stručnom žurnalu Neurology sugerira da depresiju često prati demencija, iako još ne znaju zašto je tako.

 depraZnanstvenici ističu da su njihovi dokazi jednostavno ukazuju na vezu ali ne i na direktan uzrok. Smatraju da kemija mozga i životni stil poput prehrane i količine vremena koje provodimo aktivno u društvu mogu igrati ulogu. Dr. Jane Saczynski sa Sveučilišta Massachusetts, koja je vodila prvu od dvije studije kaže: “Iako je nejasno uzrokuje li depresija demenciju postoji niz načina na koji depresija može utjecati na rizik od demencije.” “Upala moždanog tkiva koja se javlja kad je osoba depresivna može doprinijeti demenciji. Količina određenih proteina koji se nalaze u mozgu povećava se u depresiji, a to također može povećati rizik od demencije,” dodala je. U njenoj studiji s 949 starijih osoba koje je pratila 17 godina demencija se pojavila kod 22% onih koji su imali depresiju i kod 17% onih koji depresiju nisu imali.
Druga američka studija pratila je preko 1.000 osoba i pokazala da ukoliko osoba ima dvije ili više epizoda depresije udvostručuje se i rizik od pojave demencije.

piše