Elio Pisak: Visoki kolesterol i tlak riješio sam ovim čajevima

962

elio pisakMoja krvna slika sada izgleda kao kod dečka od šest godina, opisuje nam Pisak koji se godinama borio sa zdravstvenim problemima. Pomogli su mu čaj od stolisnika, kamilice i gospine trave.

Istarski pjevač Elio Pisak (64) godinama se borio s kolesterolom, visokim krvnim tlakom i trigliceridima. U najgorem periodu uzimao je sedam vrsta tableta dnevno a zatim je odlučio u potpunosti promijeniti stil života.  

– Svaka čast klasičnoj medicini ali priroda je priroda, tvrdi Elio Pisak koji već pet godina ima urednu krvnu sliku zahvaljujući prirodnim čajevima. 

Život bez tableta

Naime Pisak je u jednom trenutku odlučio prestati piti brojne tablete, među kojima su bile i one za razrjeđivanje krvi. ‘Skidanje’ je trajalo četiri godine. Posljednjih pet godina zdravstveno stanje mu je i više nego odlično, a u njegovom životu više nema mjesta za nijednu tabletu.

– Sada se mogu pohvaliti da imam krvnu sliku kao dečko od šest godina, kroz smijeh priča Pisak koji svoj oporavak pripisuje čajevima, kretanju i boljoj prehrani. 

– U rodnoj Istri, u blizini Buzeta, berem gospinu travu, stolisnik i kamilicu pa zatim sam pripremam mješavinu za čaj. Ovaj jednostavan recept pomogao mi je da se riješim povišenog kolesterola i krvnog tlaka, priča pjevač i dodaje kako je iz prehrane izbacio sir, meso i konzervanse. 

elio pisak1

– Danas neću kupiti bilo kakvu rižu. Jedem samo integralnu, a na tanjuru uvijek treba biti nešto od povrća iz mog vrta. Raštika, tikvica, češnjak ili juha od gljiva koje sam uberem, kaže Pisak. 

Novi stil života

Svako jutro i večer obavi rundu brzog hodanja od četiri kilometara, nakon čega se odmah osjeća kao novi čovjek. 

– Showbusiness je težak posao i trebate biti poprilično ustrajni da biste odoljeli svemu što vam se nudi na pladnju. Tek sada shvaćam da postoji bolji način života i mogu reći da prvi put iskreno uživam, otkriva prvi brk Istre. 

elio pisak2

Elio Pisak zbog  prehlade, grlobolje i drugih ‘lakših’ bolesti, kako kaže, ne odlazi liječniku, nego se sam liječi čajem stolisnika. 

Recept za čaj koji će pročistiti krv

Elio Pisak koristi čaj od stolisnika kako bi pročistio krv. 

– Nikad ne trgam cijelu stabljiku nego samo cvjetove. Dva tjedna sušim ih na suncu. Kad su cvjetovi sasvim suhi, odvojim grančice i pokoji listić. Za čaj valja probrati čiste cvjetove. Kuham ga tako da namočim cvjetove u vrućoj vodi , ali ne duže od 10 minuta. Pijem mlaki čaj i ne sladim ga ni sa čime, kaže pjevač. 

Primjeri jelovnika za osobe koje moraju sniziti kolesterol 

8.00 Zajutrak

– Bijela kava (kavovina), raženi kruh, svježi posni sir sa češnjakom i sjemenkama lana, jabuka
– Bijela kava (kavovina), muesli sa zobenim pahuljicama, jogurt s probiotikom i jednom bananom
– Svježe iscijeđeni narančin sok, graham pecivo i pureća šunka s nemasnim jogurtom

10.00 Doručak

– Naranča i bademi ili
– jabuka
– bobičasto voće

13.00 Ručak 

– Juha od povrća s ječmom i zobenim pahuljicama, srdele i kelj s krumpirom te cikla na salatu
– Juha od rajčice, pileća prsa na naglo, pire krumpir sa špinatom i kriška crnog kruha
– Riblja juha, riba i lešo brokula s malo maslinovog ulja, sa cvjetačom na salatu

16.00 Užina 

– Banana i jogurt s 1,8 % mliječne masti ili
– Voćna salata s grožđicama i malo badema, ili
– Zapečene jabuke posute s malo nasjeckanih oraha

19.00 Večera 

– Rižoto s povrćem i piletinom, mahune na salatu
– Tjestenina sa šalšom i tunom i zelena salata
– Salata od kuhane ili pečene puretine s raznovrsnim povrćem   piše