Gazirana pića ubrzavaju starenje

843

Ljubav prema gaziranim napicima može vas postarati prije vremena, upozoravaju znanstvenici. Ispitivanje pokazuju da fosfati koji daju osebujan okus ovim napicima mogu ubrzati starenje.

Pijenje previše gaziranih napitaka može ubrzati proces starenja. Pokazalo se da fosfati u gaziranim napicima djeluju porazno na kožu i mišiće testiranih miševa.

Isti mineral dodaje se i u prerađeno meso, kolače i kruh – dokazano je da oštećuje kožu i mišiće, a vjerojatno je štetan i za srce i bubrege.

Iako je eksperiment izvršen na miševima znanstvenici sa Sveučilišta Harvard koje je predvodio dr. M. Shawkat Razzaque vjeruju da rezultati ukazuju na potencijalne štete koje izazivaju visoke koncentracije fosfata općenito.

Gerald Weissmann iz istraživačkog žurnala FASEB gdje je otkriće objavljeno kaže: “Soda je omiljeni medij za ubacivanje kofeina za milijune širom svijeta no dolazi s fosforom. Ovo istraživanje sugerira da ravnoteža fosfora utječe na proces starenja, zato ne unosite previše.”

Uz gazirane napitke već su povezani drugi zdravstveni rizici poput krhkih kostiju, raka gušterače, slabosti mišića i paraliza – a već dvije limenke tjedno navodno povisuju rizik.

Početkom ove godine američka studija je pokazala da već dva ili više gazirana pića na tjedan mogu gotovo udvostručiti šanse od razvoja raka gušterače.

Nije samo u gaziranim napicima:

Isti mineral dodaje se i u prerađeno meso, kolače i kruh – dokazano je da oštećuje kožu i mišiće, a vjerojatno je štetan i za srce i bubrege.

piše