Gdje ga naći

821

grozUz ovaj mineral spriječit ćete šećernu bolest. Prehrana bogata magnezijem može pomoći u sprečavanju dijabetesa. Naime, ovaj mineral je potreban za pravilno funkcioniranje nekoliko enzima koji pomažu u preradi glukoze.

‘Osobe koje konzumiraju puno magnezija, bilo kroz hranu, bilo putem vitaminskih dodataka – imaju gotovo 50 posto manji rizik za razvoj dijabetesa u idućih 20 godina’, poručili su američki znanstvenici.

Do ovakvog zaključka došli su proučavajući 4.497 osobe. Oni koji su tijekom istraživanja konzumirali oko 200 miligrama magnezija na svakih 1.000 kalorija, imali su 47 posto manju vjerojatnost za razvoj dijabetesa od osoba koje su konzumirale oko 100 miligrama spomenutog minerala.
Tako se odgovorilo i na pitanje zašto je konzumiranje cjelovitih žitarica povezano s nižim rizikom od dijabetesa – tajna se krije u upravo u magneziju.
Magnezij zaista može smanjiti rizik od dijabetesa, jer je ovaj mineral potreban za pravilno funkcioniranje nekoliko enzima koji pomažu organizmu da preradi glukozu.

Kako se gubi magnezij?

‘Prerada namirnica kao što su lisnato zeleno povrće, orašasti plodovi, sjemenke i cjelovite žitarice uzrokuje golemi gubitak magnezija premda su u pravilu njegov vrlo dobar izvor. Najveća količina magnezija iz žitarica – koja se nalazi u mekinjama i klicama – gubi se u procesu mljevenja cjelovitih žitarica radi bijelog brašna, koje se gotovo isključivo koristi u stotinama beživotnih prerađenih prehrambenih artikala. Kada pržimo orašaste plodove i sjemenke ili ekstrahiramo njihova ulja, magnezij se gubi. Kuhanje zelenog povrća uzrokuje izdvajanje zaliha magnezija u vodu za kuhanje bez obzira na njihovo obilje. Namirnice su podložne gubiti manje kalcija nego magnezija navedenim postupcima obrade, što doprinosi zabrinjavajućem prehrambenom preopterećenju kalcijem, o čemu ćemo uskoro govoriti’, upozoravaju na istineilaziohrani. piše