Gdje ih naći?

751

Masne kiseline koje daju sjaj kosi i koži. Loše stanje kože, kose i noktiju može biti posljedica nedovoljnog unosa vitamina i minerala, no ponekad je problem u nedovoljnom unosu vitalnih masnih kiselina.

uljeSimptomi nedostatka omega-3 masnih kiselina mogu biti suha koža, lomljiva kosa, mekani ili lomljivi nokti koji se rascvjetavaju, ispucani vrhovi prstiju, tamne fleke na licu, mješovit ten (suh i mastan), tvrda koža na laktovima, prhut, rane na tjemenu i opadanje kose.

Omega-3 i omega-6 su takozvane esencijalne (životno važne) skupine masnih kiselina. Tijelo ne može samo proizvesti ove masnoće nego ih moramo unositi hranom, kao i neke vitamine. U jednoj i drugoj grupi ima više vrsta koje se razlikuju po duljini molekula masnih kiselina. One koje dobivamo iz biljnog svijeta su kraće od onih koje dobivamo iz životinjskog svijeta, i upravo te duže su one koje trebamo.

Omega-6 masne kiseline nalaze se uglavnom u biljnim uljima i žitaricama. U našem se tijelu mogu pretvoriti u one oblike koji trebaju čovjeku. Masnoće omega-3 grupe nalaze se u nekim biljnim vrstama, kao npr. lanenim sjemenkama i orasima, ali iz ovih biljnih formi čovjek može proizvesti samo jedan mali postotak onih dugo lančanih masnih kiselina koje moramo dobiti, a inače ih ima u hrani životinjskog porijekla. Najvažnije omega-3 masnoće nalazimo, prije svega, u plavoj ribi i mesu životinja koje prirodno pasu travu. Hrane li se životinje koncentratima od žita i soje, u njihovom mesu prevladava omega-6, što je za čovjeka vrlo nepogodno.

Omega-6 i omega-3 masne kiseline imaju suprotne funkcije. Omega-6 uglavnom potiče upalne procese i zgrušavanje krvi. I upalni procesi i sposobnost zgrušavanja krvi su važne funkcije u tijelu povrijedimo li se i dobijemo ranu, no upala se mora zaustaviti kad rana zaraste. piše