Hrvatska je raj za američke umirovljenike

967

forbesUgledni časopis uvrstio našu ZEMLJU među 12 top-destinacija za život građana treće dobi. Forbes: Hrvatska je raj za američke umirovljenike, u toj zemlji vrijedi umrijeti.

Ugledni “Forbes” uvrstio je Hrvatsku u 12 top-destinacija za život američkih umirovljenika, a na listi poželjnih država su još i Kostarika, Češka, Nikaragva, Filipini, Portugal, Kanada, Francuska, Italija, Španjolska, te Malezija i Meksiko. Hrvatska je opisana kao prekrasna i “jeftina” zemlja.

hodajuNovinar “Forbesa” navodi kako se Hrvatska nalazi nasuprot Italiji, a za život građana treće dobi idealna je zbog prekrasnih krajolika, ugodne mediteranske klime, drevne kulture, poreznih olakšica za umirovljenike te niskih troškova života. Kao nedostatak je nevedeno kako u Hrvatskoj “engleski jezik nije u širokoj upotrebi”.

U tekstu je spomenuto kako su mnogi Amerikanci za Hrvatsku posljednji put čuli nakon raspada Jugoslavije i rata devedesetih godina prošlog stoljeća. List navodi i kako je mnoge iznenadilo isticanje Hrvatske u top 12 zemalja za život u zlatnim godinama. Ipak, Hrvatska je danas rangirana bolje od Sjedinjenih Država kada su u pitanju sigurnost i stabilnost. Na Globalnom mirovnom indeksu Instituta za ekonomiju i mir, Hrvatska je na 41. mjestu, dok je SAD na prilično “klimavoj” 85. poziciji.

Kriteriji

“Forbes” je listu najboljih država gdje, eto, vrijedi i umrijeti, sastavio na temelju nekoliko kriterija, među kojima su životni troškovi, sigurnost, kultura i krajolik, porezi, birokracija, gostoljubivost domaćina, klima te kvaliteta i dostupnost zdravstvenih usluga.

Poznati list čitateljima nudi gomilu korisnih servisnih informacija i adresa na kojima mogu dobiti dodatne podatke, pa smo pokušali doznati je li povećan broj stranih državljana, posebno američkih umirovljenika, koji se raspituju o životu u Hrvatskoj ili su, pak, već spakirali kufere i zaputili se prema ovom raju za umirovljenike.

– Policijska uprava splitsko-dalmatinska s pripadajućim policijskim postajama u posljednjih nekoliko godina bilježi povećani broj stranaca koji traže odobrenje privremenog boravka na području nadležnosti ove PU. Dio podnositelja zahtjeva su i američki državljani – informirala nas je Diana Jakšić, načelnica sektora upravnih i inspekcijskih poslova u Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj.
Načelnica navodi kako je riječ o boravcima koji se odobravaju na vrijeme od najčešće godinu dana s opcijom produžavanja, a u različite svrhe koje su propisane u Zakonu o strancima: spajanje obitelji, rad, školovanje i drugi opravdani razlozi.

– Trenutačno je na području ove policijske uprave, što u postupku, što odobrenih, 6987 zahtjeva za odobrenje privremenog boravka stranaca. Riječ je o znatnom povećanju u odnosu na prošlu godinu, a i prošla godina je bilježila povećanje u odnosu na pretprošlu – naglasila je načelnica Jakšić, te dodala:

– Na današnji dan na području ove PU borave 34 američka državljana na odobrenom privremenom boravku i na odobrenom stalnom boravku, koji MUP Republike Hrvatske odobrava strancima što su neprekidno boravili u RH na privremenom boravku najmanje pet godina. Privremeni boravci su im odobreni u različite svrhe: rad, spajanje obitelji, drugi opravdani razlozi.

Načelnica sektora upravnih i inspekcijskih poslova ističe kako su upiti koji se odnose na boravak u Hrvatskoj iznimno česti i brojni.  

Jasminka Biliškov, vlasnica agencije “Biliškov nekretnine”, naglašava kako prije tri do četiri godine gotovo nije bilo zanimanja stranaca za kupnju nekretnina u Hrvatskoj, ali je od druge polovine 2010. i tijekom 2011. godine ipak krenulo nabolje.

– U posljednje vrijeme povećano je zanimanje Amerikanaca za kupnju nekretnina. Tako je naš liječnik, koji je cijeli život proveo u Americi, kupio luksuznu vilu na području Trogira.

Još jedan Amerikanac kupio je veliki apartman u prvom redu do mora u blizini hotela “Palace” u Kaštelima. Amerikanci se u većem broju zanimaju za kupnju nekretnina u Hrvatskoj. Zanimljivo je da je na naša vrata zakucala i 35-godišnja trudna Amerikanka iz Los Angelesa, koja je tražila ekskluzivnu kuću vrijednu između dva i četiri milijuna eura – kazala je Biliškov.

Vlasnik agencije “Brač nekretnine” Siniša Medvešek kaže kako se ne može govoriti o nekom velikom interesu Amerikanaca za kupnju kuća i stanova u Hrvatskoj.

– Nedavno je stariji par iz Kanade tražio kuću za odmor u vrijednosti od 300 do 400 tisuća eura, a na kraju su kupili kuću od 700 tisuća eura– istaknuo je Siniša Medvešek.

Zainteresirani i Rusi

Mustafa Poljarević, vlasnik agencije za nekretnine “Genting” u Puli, kaže, pak, da u susjedstvu ima Amerikanca koji je kupio kuću, ali je ne može uknjižiti. Primijetio je kako sada Rusi i Ukrajinci pokazuju veće zanimanje za kupnju naših nekretnina:

– Oni, pak, nekretnine ne mogu kupiti na svoje ime, nego moraju otvoriti tvrtku, što im dodatno komplicira kupnju. Kada čuju da moraju otvoriti tvrtku, kažu da ima i drugih zemalja… Kako je u kriterije “Forbesa” uvrštena i kvaliteta te dostupnost zdravstvenih usluga, pokušali smo doznati postoji li ugovor kojim se osigurava zdravstvena zaštita američkih umirovljenika.
Iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje dobili smo informaciju da međunarodni ugovor sa SAD-om koji bi se ticao korištenja zdravstvene zaštite američkih državljana u Republici Hrvatskoj ne postoji.

– Svi stranci koji nemaju dokaz o reguliranom zdravstvenom osiguranju za vrijeme boravka u Hrvatskoj plaćaju punu cijenu zdravstvene zaštite – istaknuto je iz ureda glasnogovornice Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.
Lucijana Krželj, ravnateljica Poliklinike “Sunce”, kaže kako ljeti imaju puno više stranih pacijenata.
– Razlog nije samo vrijeme godišnjih odmora, nego i cijene koje su kod nas jeftinije nego u drugim zemljama Europe. piše