Jednom tjedno

626

pluaNavika koja troši loš kolesterol. Periodični kratkotrajni post dobar je za vaše zdravlje. Iako post uzrokuje glad ili stres, naše tijelo, kao odgovor tome, otpušta više kolesterola što omogućava korištenje masnoće kao izvora energije umjesto glukoze. Post je dugo bio povezivan s religijskim ritualima, dijetama i političkim protestima. Sada novi dokazi dobiveni od kardiologa iz Medicinskog centra Intermountain iz američke države Utah pokazuju da je rutinski periodični post dobar za vaše zdravlje i srce.

Istraživači kardiolozi iz spomenutog centra govore o tome kako post, ne samo da smanjuje rizik od koronarnih arterijskih bolesti i dijabetesa, već donosi i značajne promjene u razini kolesterola u krvi kod osobe koja posti.

I dijabetes i povišeni kolesterol poznati su činioci rizika od koronarnih bolesti srca. Za razliku od ranijih istraživanja, ovo je bilježilo reakcije u biološkim mehanizmima tijela tijekom perioda posta.

Kod sudionika je primijećen rast lipoproteina male gustoće (LDL-C, „loši“ kolesterol) i lipoproteina velike gustoće (HDL-C, „dobri“ kolesterol). Vrijednosti prvog porasle su za 14%, a vrijednosti drugog za 6, što je povećalo ukupnu razinu kolesterola i iznenadilo znanstvenike.

‘Post uzrokuje glad ili stres. Kao odgovor, tijelo otpušta više kolesterola što omogućava korištenje masnoće kao izvora energije umjesto glukoze. Navedeno smanjuje broj masnih stanica u tijelu,’ tvrdi Dr. Horne. piše