Kad navale Britanci

1164

HvarThe Guardian izabrao pet najboljih hrvatskih otoka.

The Guardian je objavio popis najljepših i najboljih hrvatskih otoka, ovisno o tome volite li romantiku, kulturu, je li vam samo do opuštanja, uživanja u finoj papici, ili ste divlji u srcu i bjesomučno vam se tulumari. Pogledajte gdje će nam se ovoga ljeta rasporediti gosti iz Velike Britanije. I šire.

Za parove je, po mišljenju novinara Jamesa Hopkina, najbolji izbor Vis. Ovaj otok idealno je romantično utočište, s brojnim skrivenim uvalama, vinogradima i raznolikim mediteranskim biljem, poput rogača, maslina i smokava. Nije zaboravio spomenuti i da se može uživati u plodovima mora i vinima koja se proizvode na otoku.

Ako ni tijekom odmora ne možete bez kulture, preporuka je Korčula. Ljepotu srednjovjekovnog starog grada The Guardian uspoređuje s Dubrovnikom, a od povijesnih znamenitosti izdvaja 15 stoljeća staru katedralu. Turistima se preporuča da kušaju ribu s roštilja, ali i ćevape, za koje kaže da su ukusne kobasice napravljene od mješavine mljevenog mesa svinjetine, janjetine i govedine.

Za opuštanje je najbolji izbor Mali Lošinj, otok smješten u arhipelagu s više od 30 malih otočića. Hopkina je impresionirala tamnozelena boja mora i guste zelene šume. Zelena oaza Malog Lošinja idealna je za punjenje baterija.

Nadaleko poznati paški sir, janjetina i sol osigurali su Pagu epitet otoka koji bi trebali birati gurmani. Novinar The Guardiana nije zaboravio spomenuti ni neobičan krajolik ovog otoka, koji podsjeća na Mjesečevu površinu, pašku čipku i mirne slikovite uvale.

Za tulumarenje je, naravno, najbolji Hvar. No, uz brojne kafiće i barove, koji tijekom ljetnih mjeseci nude ludi noćni život, ovaj otok pruža mnogo više. Od bogate kulturno-povijesne baštine, Hopkin izdvaja dvorac pjesnika Petra Hektorovića i Stari Grad, za koji kaže da je mješavina mletačke i austrijske arhitekture. Vožnja biciklom, planinarenje, razgledavanje vinograda i polja lavande samo su dio turističke ponude na Hvaru. piše