Kiselina u grlu

763

trbuhBolesti koje se skrivaju iza loše probave. Loša probava uglavnom se može riješiti bez lijekova. Jednostavna promjena prehrambenih navika i redovita tjelovježba mnogima su donijeli veliko olakšanje. No, ako je loša probava uporna, iza nje se možda krije bolest koja se već razvila.

Dispepsija ili loša probava termini su koji se koriste za opisivanje skupa simptoma koji uključuju i dug osjećaj sitosti, nelagodu ili peckanje u želucu nakon obroka. Može se javljati povremeno ili svakodnevno. Ovi simptomi mogu se kontrolirati i potisnuti odgovarajućim lijekovima ili promjenom načina prehrane, no česte probavne smetnje mogu biti znak ozbiljnije bolesti. 

Neki specijalisti prave razliku između loše probave i dispepsije, a temelje je na ozbiljnosti simptoma. Osjećaj punoće, napuhanosti i nelagoda nakon konzumiranja hrane i pića njima je tek znak loše probave. S druge strane pod dispepsijom misle na neugodnu bol i nelagodu u gornjem dijelu trbuha. 

Uzroci

Uzroci probavnih smetnji mogu varirati, no najčešći su prejedanje ili pogrešna hrana, poput čokolade, alkohola ili masne hrane. Pušenje, stres i umor također pridonose probavnim smetnjama. 

I neki ozbiljniji zdravstveni poremećaji mogu uzrokovati dispepsiju: 
– čir 
– žučni kamenac 
– sindrom iritabilnih crijeva 
– bolesti gušterače 
– u rijetkim slučajevima, čak i rak želuca 

U slučajevima kad se ne može pronaći uzrok, čak i nakon temeljite procjene, moguće je da patite od funkcionalne dispepsije. U tom slučaju želudac ne može pravilno probaviti hranu niti ona može proći temeljitu probavu u tankom crijevu. 

Prevencija

Sprečavanje probavnih smetnji često se može postići na jednostavan način – ako primjerice uvedete nekoliko osnovnih promjena u prehranu i način života. Treba jesti puno vlakana svaki dan jer će to definitivno poboljšati probavni sustav i držati probavne smetnje pod kontrolom. Mudri će izbjegavati namirnice koje uzrokuju višak plinova, kao što su kupus, pečeni grah, brokula i gazirana pića. Bolje nošenje sa stresom i redovito vježbanje će također pomoći u smanjenju probavnih smetnji i poboljšanju cjelokupnog zdravlja. 

Simptomi

Loša probava povezana je s boli ili nelagodom u gornjem dijelu trbuha, ali se može javiti i čitav niz drugih simptoma. Osobe s probavnim smetnjama često imaju neugodan osjećaj nadutosti, što može dovesti do gubitka apetita tijekom obroka. Ta nadutost također može davati lažan osjećaj sitosti. Manje česti simptomi su žgaravica, mučnina, povraćanje i bolno peckanje između prsa i pupka. 

U slučaju da imate teže simptome, svakako se javite liječniku: 
– neprekidno povraćanje 
– nagli gubitak tjelesne mase 
– poteškoće s gutanjem 
– crna stolica 
– neprekidna bol u gornjem desnom dijelu trbuha 
– otekline i kvržice na trbuhu 

Liječenje

Antacidi mogu pružiti brzo olakšanje blagih do umjerenih simptoma, iako neće ukloniti uzrok problema. Ako probleme uzrokuje refluks kiseline, mogu pomoći alginati jer djeluju kao zaštitna barijera, pa mogu spriječiti da želučane kiseline iritiraju jednjak. Jači lijekovi, poput inhibitora protonske pumpe i H2 blokatori, mogu pomoći u liječenju težih, upornih probavnih smetnji. 

Osim lijekova, tu je i narodna medicina. Sjeme komorača, metvice i đumbira poznati su lijekovi za dispepsiju. U nekim slučajevima probavne smetnje mogu biti uzrokovane nedostatkom probavnih enzima u želucu. U tom slučaju simptome uklonite dodacima probavnih enzima. piše