Kobna promjena

834

I minimalno zahlađenje povećava rizik od infarkta. Dva tjedna nakon izlaganja nižoj temperaturi naglo raste rizik od srčanog infarkta. Pokazalo je to novo istraživanje o utjecaju pada temperature na zdravlje srčanih bolesnika.

hladna_voda

Hladnije bi vrijeme moglo povećati broj slučajeva srčanog udara. Pokazuje to istraživanje koje su proveli znanstvenici iz londonske škole za higijenu i tropsku medicinu. Oni su analizirali podatke o više od 84.000 pacijenata koji su se u razdoblju od 2003. do 2006. javili u bolnicu zbog srčanog udara. Nakon što su se u obzir uzeli čimbenici poput rasprostranjenosti gripe i onečišćenosti zraka, istraživači su zaključili da je spuštanje prosječne dnevne temperature za samo jedan stupanj povezano s povećanjem broja pacijenata koji su doživjeli srčani udar za 2% u sljedećih 28 dana.
Rizik da zbog promjene temperature dožive srčani udar najveći je kod ljudi u dobi od 75 do 84 godine te za ljude koje već od ranije imaju neku bolest srca.
U radu objavljenom u stručnom časopisu British Medical Journal, autori su napisali: “Naše istraživanje pokazuje uvjerljiv kratkotrajni porast rizika za infarkt miokarda povezan s nižom temperaturom okoliša, koji je najizraženiji dva tjedna nakon izlaganja nižoj temperaturi”. piše