Kontrolirajte mišiće lica

805

Emocije koje uzrokuju duboke bore. Uzrokuje li sunce najviše bora na licu? Ili to što se mrštite jer pada kiša? Naučite li kontrolirati emocije, osim što ćete očuvati živčani sustav i prijatelje, spriječit ćete i pojavu dubokih bora.

Propadanjem potpornog tkiva, gubitkom kolagena i opuštanjem mišića sve su vidljivije i bore. Na mnoge faktore ne možete djelovati, no na izraze svog lica bi ipak mogli – i bez pomoći Botoxa. Dr. Michael A. Kane dokazala je da su oblik i dubina velikih bora poput onih oko očiju jedinstveni poput otiska prsta. A mi kontroliramo jedan od najbitnijih faktora za njihovu pojavu – naše emocije. Primjerice, naše emocije direktno utječu na mrežu mišića lica stvarajući izraz koji diktira dubinu i poziciju bora. Želite li smanjiti duboke bore lica plastični kirurzi savjetuju presijecanje ili paralizu mišića koji kontroliraju pojedina područja. Ali prije nego pomislite na rezanje mišića mogli bi se iznenaditi kako naše uobičajeno stanje svijesti stvara bore.

U pet jednostavnih koraka možete uočiti i neutralizirati podsvjesne uzroke dubokih bora:

1. Uočite emocije
Jedini način da shvatite kakav vam je prevladavajući izraz lica je da se uhvatite na djelu. Primjerice, dok obavljate nešto što vam oduzima najviše vremena tijekom dana. Nakon svakog zadatka pogledajte se u ogledalo i uočite izraz lica. Zapišite i sortirajte najuobičajenije emocije koje utječu na izraze lica.

2. Shvatite da možete promijeniti osjećaje
Vrijeme je za emocionalni facelifting. Istraživanje objavljeno u Annals of Plastic Surgery otkrilo je da i male promjene u izrazu lica čine velike promjene na stvaranje bora. Primjerice, ako samo malo promijenite poziciju obrva, možete značajno smanjiti formiranje bora na čelu.

3. Vježbajte s izrazima i emocijama
Pogledajte listu uočenih emocija i ogledalo koje pokazuje cijelo lice. Zatim doživite prvu emociju s liste, promotrite gdje se formiraju bore. Pomičite mišiće lica, bez pomoći ruke, kako bi ublažili bore.
Kad jednom postignete izraz koji ‘pegla’ bore – zadržite ga barem dvije minute. Gledajte se u ogledalo kako bi bili sigurni da se ne stvaraju bore. Zanimljivo je da ćete tijekom ove dvominutne vježbe osjetiti i novu emociju – ‘facelifting emociju’!.

4. Povežite emocije i bore
U bilježnici zabilježite emociju, primjerice ‘napetost’ i povežite s uočenom borom koja je vjerojatno ona iznad obrve. Ponovite vježbu 3 sa svakom od uočenih emocionalnih izraza.

5. Nadgledajte emocije
Ne zadržavajte se predugo na emociji koja doprinosi stvaranju dubokih bora.

piše