Koristi ju 4500 Hrvata

680

Lijek za dijabetes Avandia opasan za zdravlje? Avandia, lijek za dijabetes kojeg u Hrvatskoj uzima oko četiri i pol tisuće dijabetičara opasan je za zdravlje, i prijeti mu povlačenje s tržišta. Tako barem tvrde britanski stručnjaci koji traže njegovu zabranu jer navodno izaziva srčani udar.

AvandiaLijek Avandiu za terapiju dijabetesa tipa 2 treba povući s tržišta! Taj oralni antidijabetik pacijentima nosi više opasnosti nego koristi pa nikada i nije trebao biti pušten na zdravstveno tržište. Lijek nosi rizik za srčani udar! Ta je vijest preplavila britanske medije putem mišljenja i preporuka više britanskih eksperata za dijabetes koji su i izračunali da samo u Velikoj Britaniji avandia može biti uzrok tisuću srčanih udara u godini te zatajenja srca u oko 600 pacijenata koji uzimaju taj antidijabetik, prenosi Večernji list. Proizvođač lijeka, britanska farmaceutska tvrtka GlaxoSmithKleine, iz centrale u Londonu uzvratila je priopćenjem da je obavljena opsežna studija na više od 50.000 bolesnika te da i dalje vjeruju kako je Avandia siguran i djelotvoran lijek ako se propisuje na odgovarajuću način.

”Ne treba paničariti. Lijek nije ni zabranjen ni povučen, a mi pratimo nuspojave i sve što se s njim događa u svijetu. Nema lijeka o kojemu se ne može govoriti i za i protiv. I novi antidijabetik koji u nas još nije registriran iz skupine pioglitozone, tvorničkog imena aktos, također nosi opasnost od dekompenzacije srca ”, rekao je poznati hrvatski dijabetolog prof. Izet Aganović za Večernji list

”Europska agencija za lijekove, EMEA, 9. srpnja ove godine započela je s razmatranjem novih podataka o srčanožilnim nuspojavama avandije i lijekova iz skupine roziglitazona. Povjerenstvo za humane lijekove EMEA-e će u srijedu 8. rujna razmotriti nove podatke o riziku i koristi od tih lijekova. Zbog složenosti podataka koji se procjenjuju, povjerenstvo će održati sastanak izvan uobičajena mjesečnog rasporeda, a konačna ocjena o avandiji trebala bi biti donesena na sastanku koji će se održati od 20. do 23. rujna”, rekla je za Večernji Anita Filipović Sučić, voditeljica europskih poslova hrvatske Agencije za lijekove i medicinske proizvode.
Naša Agencija i dalje pozorno prati sigurnost primjene lijekova, obavijestit će o zaključcima Povjerenstva za humane lijekove EMEA-e te, dakako, i kad je riječ o avandiji postupiti u skladu s njihovim preporukama. Konačan sud o avandiji najviše će značiti pacijentima koji su pod terapijom avandijom i koji strahuju svaki put ponovno kada krene priča o povezanosti lijeka i srčanoga udara.

U Hrvatskoj samo pet slučajeva nuspojava avandije. Od 2005. godine za lijek avandiju u Republici Hrvatskoj bilo je samo pet prijava zbog nuspojave. U tri prijave bila je riječ o pojačanu opadanju kose koje je prestalo pošto su pacijenti prekinuli s terapijom.
U jednog bolesnika prijavljeni su blaži edemi potkoljenica, a u jednog je zabilježen dvosatni subjektivni osjećaj “preskakanja” srca. Pacijentu je odmah učinjen EKG, a nalaz je bio uredan. Za lijek avandamet u Hrvatskoj nije zaprimljena nijedna nuspojava, kažu u Agenciji za lijekove i medicinske proizvode. Ističu i to da liječnici trebaju slijediti posebna upozorenja, kontraindikacije, mjere opreza i informacije o nuspojavama u propisivanju tih lijekova, a sve su istaknute u dokumentaciji koja se pakira uz lijek. U Hrvatskoj je, kaže nam predsjednik Saveza dijabetičkih udruga Davor Bučević, 220.000 registriranih dijabetičara, među kojima ih 170.000 uzima tablete, a 51.000 je na inzulinu i kombinaciji inzulina i tableta. Mi nismo stručnjaci i moramo vjerovati svojim liječnicima. Znamo i da avandia ne ide uza srčane probleme – kaže D. Bučević, prenosi Večernji list.