Lijek iz vrta

1093

ljekoviBiljka se pokazala 100 puta boljom od antibiotika. Sastojak češnjaka dialil sulfid pokazao se moćnim sredstvom u liječenju zaraze. Ljekovita tvar prolazi daleko bolje od antibiotika kroz zaštitni biofilm oko bakterije i ubija bakterijsku stanicu na način da prekida metabolizam bakterije.

U borbi protiv bakterije Campylobacter, jedne od najčešćih uzročnika bolesti crijeva uzrokovanih hranom, sastojak češnjaka se pokazao 100 puta učinkovitiji od dva popularna antibiotika, eritromicina i ciprofloksacina, otkrili su američki znanstvenici.

Zaraza se širi konzumacijom nedovoljno termički obrađenog mesa peradi ili preko kontaminiranih površina ili posuđa korištenog u pripremi jela od peradi. Simptomi infekcije bakterijom uključuju proljev, grčeve, bol u trbuhu i vrućicu. Bakterija također može potaknuti i pojavu rijetkog paralizirajućeg poremećaja koji se zove sindrom Guillain-Barré.

Dialil sulfid

Sastojak češnjaka dialil sulfid pokazao se učinkovitim u liječenju infekcija ovom bakterijom. On prolazi bolje od antibiotika kroz zaštitni biofilm oko bakterije i ubija bakterijsku stanicu na način da prekida metabolizam bakterije, objavljeno je u časopisu Journal of Antimicrobial Chemotherapy.
Otkriće otvara mogućnosti primjene sastojka u održanju sigurnosti hrane, kao konzervansa ili sredstva za čišćenje površina za pripremu hrane. piše