Male promjene na kojima će vam tijelo biti zahvalno

527

Male promjene na kojima će vam tijelo biti zahvalno, a rezultati se brzo vide

Full length portrait of a beautiful brunette in a dress and with a warm plaid. Woman enjoying a walk in a wheat field with hay bales.

Uvijek kažemo da nam je zdravlje najvažnije, a sada je idealno vrijeme da to i pokažemo

Možda i ne osjećate neke velike posljedice izolacije i svega što nas je zadesilo u posljednje vrijeme, no to ne znači da ne bi dobro došlo malo poboljšanje vašeg općeg zdravstvenog stanja. U stvari, neke stvari koje možda svakodnevno zanemarujete mogle bi biti znakovi da se baš i ne brinete za sebe tako dobro kao što ste mislili. Zdravlje ne treba olako shvaćati.

Pogledajte prepoznajete li neke od navedenih znakova koje vam tijelo šalje, kao i načine kako to pobijediti i prevenirati. Jer zaista, male promjene mogu učiniti veliku razliku.

Mozak vam ‘ne radi’ kako treba

Dobro ste se naspavali, ali ujutro ste otišli iz kuće bez novčanika. Zaboravnost nemojte uvijek olako pripisivati starenju.

ŠTO MOŽETE UČINITI:

S obzirom na to da crijevni mikrobiom može utjecati na ostatak vašeg tijela, zdrava prehrana može pomoći u bistrenju uma i većoj sposobnosti koncentracije. Većina ljudi nađe se u čudu kad jednom shvate koliko zdrava crijeva mogu značiti razliku u njihovim kognitivnim sposobnostima. Kad je mikrobiom crijeva zdrav i uravnotežen, osjećaju se bistrije, inteligentnije, bolje se usredotočuju, bolje pamte i bolje obavljaju zadatke.

Previše ste pod stresom

Bilo da je riječ o poslu, obitelji, vezi ili nekim drugim brigama, stalna izloženost stresu može utjecati na vaše zdravlje. Razina hormona stresa kortizola u tijelu može dugo biti povišena, a kad je tako to može dovesti do naglih promjena raspoloženja i tjeskobe.

Sve to zajedno potom može uzrokovati smanjenje spolne želje i pad samopouzdanja. Povišena razina kortizola može uzrokovati i povećanje tjelesnih masti te upalu, a to također dovodi do smanjenja samopouzdanja, frustracije, manjka energije i općenito osjećaja slabosti i neraspoloženja.

 

Smanjenje stresa može imati ključnu ulogu u vašem zdravlju općenito te u kvaliteti vašeg života.

ŠTO MOŽETE UČINITI:

Ono što možete učiniti već danas je da isprobajte meditaciju. Pojedina istraživanja govore kako svakodnevna meditacija ne samo da umanjuje stres već vas čini otpornijima na njega, tako istovremeno osim što se opuštate radite i prevenciju. Duboko disanje također je koristan alat u borbi protiv stresa.

Odvojite pet minuta dnevno, uspravno sjedite i fokusirajte se na svoje disanje – zatvorite oči i stavite ruke na trbuh. Polako i duboko udahnite te osjetite kako zrak prolazi vašim tijelom – od abdomena pa skroz do glave. Duboko disanje umanjuje broj otkucaja vašeg srca i tako zapravo smanjuje razinu stresa u vašem tijelu.

Grčevi u mišićima

Ako većinu dana provodite sjedeći pred računalom ili pred tv ekranom, možda je baš to uzrok čestih grčeva mišića u vašim nogama. Česti grčevi mogu ukazivati na manjak magnezija u organizmu.

ŠTO MOŽETE UČINITI:

Kako biste to izbjegli, povećajte unos namirnica bogatih magnezijem, kao što su bademi, sjemenke bundeve i banane. Ako je potrebno, posegnite i za suplementom.

Poslijepodne ste uvijek umorni

Nakon što ste bili na tko zna koliko sastanaka, vjerojatno jedva čekate kad će doći vrijeme za užinu ili pauzu za kavu. No, ako se neprekidno osjećate tako da vam poslijepodne treba nešto za buđenje i podizanje energije, čak i kad se niste naročito naradili tijekom dana, to može značiti da za ručak odabirete pogrešnu hranu.

ŠTO MOŽETE UČINITI:

Obroci bogati ugljikohidratima, kao što su pizza, sendviči ili ostala jela u koja je uključen kruh ili pecivo, mogu uzrokovati naglo podizanje razine šećera u krvi i zatim nagli pad nekoliko sati kasnije. Niska razina šećera u krvi poznata je pod nazivom hipoglikemija, a može izazvati pospanost i umor. Stoga, umjesto da tražite kavu ili slatkiše kako biste se ‘podigli’, već sutra za ručak počnite birati obroke u kojima je dobro uravnotežen omjer proteina, masti i vlakana. To će omogućiti da razina šećera u vašem organizmu ostane stalna.

Briga za zdravlje nikad ne izlazi iz mode

 • Vježbajte
 • Ne pušite
 • Smršavite ako se borite s viškom kilograma
 • Izbjegavajte puno alkohola
 • Češće jedite ribu
 • Ne zaboravite na vlakna
 • Ni na proteine
 • Pazite na san
 • Pijte dovoljno vode
 • Smijte se
 • Naučite se nositi sa stresom

Uz sve navedeno, ne smijemo zaboraviti da preventivna zdravstvena zaštita ima iznimno važnu ulogu u smanjenju rizika od bolesti. I zato – na vrijeme zaštitite svoje zdravlje! Piše