Moguće je

1266

dojkPrepolovite rizik od raka dojke!

Istraživanja pokazuju da deblje žene koje izgube pet posto tjelesne težine imaju i do 50 posto manju vjerojatnost oboljeti od ove zloćudne bolesti. I gubitak četiri kilograma može znatno smanjiti izglede za razvoj raka dojke. Nova studija uključila je žene u dobi između 50 i 75 godina, a donosi dokaze da gubitak tjelesne masnoće smanjuje razinu hormona za koje se zna da dovode do raka.

Žene uključene u istraživanje bile su podijeljene u četiri skupine – u prvoj su žene bile na dijeti i trebale su više vježbati, u drugoj su samo provodile dijetu, u trećoj su trebale samo više vježbati, a u četvrtoj skupini žene uopće nisu promijenile stil života.
Istraživači Fred Hutchinson Cancer Research Centera u Seattleu pratili su zdravstveno stanje 439 žena. One su u prosjeku zbog načina prehrane i vježbi izgubile 10 posto tjelesne težine.

Znanstvenici su im mjerili i razinu estrogena i testosterona, koji, utvrđeno je prethodnim istraživanjima, povećavaju rizik od raka. Razine ovih hormona pale su između 10 i 20 posto kod žena koje su izgubile na težini, a prethodno su sve one bile ili prekomjerno teške ili pretile.
Voditeljica istraživanja Anne McTiernan kaže da će pretila žena koja izgubi samo pet posto tjelesne težine smanjiti rizik od razvoja raka dojke za četvrtinu, a u nekim slučajevima rizik će se i prepoloviti.
Taj gubitak težine odgovara situaciji u kojoj žena teška 76 kilograma smršavi četiri. Dr. McTiernan, čije je istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Clinical Oncology, kaže: ‘Izgubljeni kilogrami bili su ključni za promjenu razine hormona. Najveći učinak uočen je u grupi koja je prakticirala dijetu i vježbanje, dok samo vježbanje nije puno utjecalo na promjenu težine i razinu estrogena. Ženama stoga preporučujem da kombiniraju dijetu i vježbanje. To će im pomoći da trajno održe novu težinu i dovesti do pada razine estrogena.’

Istraživači naglašavaju da se zdravstvene koristi od gubitka težine odražavaju na rak dojke koji ima receptore za estrogen, a to je 70 posto svih slučajeva.
‘Snažno zagovaramo prednosti održavanja zdrave tjelesne težine jer to može pomoći u smanjenju rizika od raka dojke’, kaže Eluned Hughes iz udruge Breakthrough Breast Cancer.

Što kažu ranije studije?

Stručnjaci već dugo znaju da pretilost i određene životne navike, kao što su pušenje, alkohol i nedostatak vježbanja, povećavaju rizik od razvoja mnogih vrsta raka.

Jedna studija objavljena ranije ove godine otkrila je da žene koje su bile preteške ili pretile kad im je dijagnosticiran rak dojke imaju veću vjerojatnost umrijeti nakon ponovnog povratka bolesti nego one koje imaju normalnu tjelesnu težinu. Rizik od povratka bolesti nakon početnog liječenja te rizik od smrti čak je 17 posto veći kod pretilih žena u usporedbi s onima normalne težine.

Studija je upozorila i na 1,5-postotno povećanje rizika za svaku jedinicu porasta indeksa tjelesne mase. Istraživači vjeruju da su više razine inzulina koje imaju teže žene mogući uzrok za razlike u ishodu.

Dr. Jennifer Ligibel, onkologinja na Dana-Farber Cancer Instituteu u Bostonu, i njene kolege proučavali su podatke 1.909 pacijenata koji su bili uključeni u studiju između 1997. i 1999. godine. piše