Na srce i glavu

771

voda

Jasni znakovi dehidracije koje ne primjećujemo. Koliko je voda bitna za niz tjelesnih funkcija? Dr. Brierley Wright, urednica časopisa EatingWell Nutrition, objašnjava kako voda, odnosno njen nedostatak utječe na vitalne organe.

Idemo od glave do pete:

Mozak
Ako ste popili dovoljno vode i pamćenje će vam biti bolje, raspoloženje stabilno, a koncentracija dobra. Uz čašu vode lakše se i brže razmišlja o problemima. Istraživači misle da nedovoljno vode u tijelu smanjuje i dotok kisika u mozak. Ili vam žeđ jednostavno ne dopušta da se koncentrirate.

Usta
Voda ‘podmazuje’ usta i grlo te sprečava pojavu suhoće u ustima. Suha usta mogu dovesti do pojave lošeg zadaha i karijesa.

Srce
Dehidracija smanjuje volumen krvi. Srce zato mora naporno pumpati smanjenu količinu krvi da bi dovelo dovoljno kisika do tjelesnih stanica. Zbog toga su i obične aktivnosti, poput hodanja ili penjanja po stepenicama, napornije.

Krv
Tijelo se oslobađa topline širenjem krvnih žila koje se nalaze blizu površine kože. Zbog toga se lice zacrveni tijekom tjelovježbe. Međutim, kad ste dehidrirani, krvne žile se šire na višim temperaturama, pa vam je zato i dalje vruće.

Koža
Kod iznimno dehidrirane osobe koža je manje elastična. Ovo stanje se razlikuje od suhe kože, koja je takva uglavnom zbog sapuna, vruće vode i izlaganja suhom zraku.

Bubrezi
Bubrezi trebaju dovoljno vode da bi uklonili otpadne tvari iz krvi. Osim toga, dovoljno vode onemogućava pojavu infekcije urinarnog trakta i razvoj kamenaca. Ako ste predugo bez vode, bubrezi bi mogli zakazati, a toksini se nakupiti u tijelu.

Noge i ruke
Ako ste popili dovoljno vode, voda u mišićnim stanicama i izvan njih doprema dovoljnu količinu hranjivih tvari i odstranjuje toksine. Zbog toga mišići bolje rade. Osim toga, voda je potrebna za ‘podmazivanje’ zglobova. Ipak, grč mišića nema veze s dehidracijom, nego zamorom mišićnog tkiva. piše