Nakon moždanog udara dvaput veći rizik od raka

840

mozdani rakPacijenti trebaju biti na promatranju punih 18 mjeseci poslije. Pacijenti koji su preživjeli moždani udar pod dvostruko su većim rizikom od nastanka raka, pokazuje najnovija studija.

Španjolski znanstvenici vjeruju da potencijalno smrtonosne krvne ugruške mogu potaknuti tumori koji tek trebaju uzrokovati simptome. To bi moglo objasniti zašto se često pacijentima koji su pretrpjeli moždani udar dijagnosticira rak.

U dvije trećine slučajeva zabilježenih u maloj studiji, bolest se već proširila po tijelu i razvile se metastaze, što tumor čini još smrtonosnijim. Liječnici upozoravaju da bi pacijenti nakon moždanog udara trebali biti na pomnom promatranju punih 18 mjeseci poslije.

Otkriveno je da je 7,6 posto preživjelih nakon moždanog udara razvilo neki oblik raka, najčešće crijeva, pluća i prostate. Gotovo pola oboljenja od raka dogodilo se unutar prvih šest mjeseci nakon udara. Analiza je pokazala da su pacijenti imali više razine fibrinogena u krvi, proteina koji je kriv za stvaranje krvnih ugrušaka.

Potrebne su daljnje analize kako bi se sa sigurnošću utvrdila točna veza između moždanog udara i raka, piše Daily Mailpiše