Namirnice koje se ne jedu u paru

774

Neke namirnice su kao stvorene jedna za drugu, no određene kulinarske kombinacije mogu uzrokovati zdravstvene neprilike. Kad je najbolje jesti voće, a što nikako ne ide uz jaja i mlijeko?

Pogledajte pet kombinacija koje treba izbjegavati.

1. Kava i jaja
Ova loša kombinacija posebno je popularna u SAD-u u vrijeme doručka. No, polifenoli iz kave smanjuju apsorpciju željeza iz jaja i razinu kalcija u kostima.

2. Mlijeko i bilo što drugo
Mlijeko je kompletan obrok i njegova je probava vrlo složena. Srećom, žlica meda i čaša mlijeka dopuštena su kombinacija – zajedno čak mogu djelovati protiv mikroba.

3. Meso i krumpir
Ova klasična kombinacija zapravo vrlo je nesretan spoj. Proteini se probavljaju u želucu, a škrob u tankom crijevu, pa bi ta kombinacija mogla usporiti metabolizam.

4. Voće i bilo što drugo
Voće je izvrstan izvor vitamina i antioksidanata, no sadrži i kiseline koje uzrokuju fermentaciju u želucu te mogu usporiti probavu druge hrane. Osim toga, da biste izbjegli napuhivanje, voće jedite na prazan želudac.

5. Zeleno povrće bez škroba i mliječnih proizvoda
Špinat s mlijekom? Promislite još jednom. Sastojci zelenog lisnatog povrća koje ne sadrži škrob mogu blokirati apsorpciju kalcija iz mlijeka. Umjesto s mlijekom kombinirajte ih s bijelim mesom i ribom. piše