Ne pomažu nego štete

755

tabletaTablete i praškovi koje je najbolje ne kupovati.

Veliki dio svjetskog stanovništva zaveden je idejom prema kojoj vitaminski dodaci prehrani pomažu u zaštiti od bolesti. No izdvojeni antioksidansi, tj. vitamini i minerali čija prodaja svake godine raste često su i uzrok problema. U knjizi The Health Delusion, farmaceut Aidan Goggins i nutricionist Glen Matten upozoravaju na opasnost koju donosi konzumacija vitaminskih i mineralnih dodataka prehrani. Uvjereni su da oni ne samo da ne štite od bolesti, već i povećavaju vjerojatnost da se razbolite i umrete prije vremena.

Godinama slušamo istu poruku: dodaci prehrani opskrbljuju naš organizam vitalnim nutrijentima koje ne unosimo u organizam putem prehrane. To se posebno odnosi na antioksidanse poput vitamina A, C i E, koji se bore protiv razorne snage slobodnih radikala.

Osim što, iz dana u dan propituju korisnost dodataka prehrani bogatih antioksidansima, sve veći broj stručnjaka sugerira da nam spomenuti proizvodi mogu donijeti više štete no koristi.
Sve veći broj stručnjaka (na temelju procijenjenih dosadašnjih istraživanja) zaključuje da svakodnevna upotreba velikih količina antioksidansa, pogotovo beta karotena odnosno vitamina A, C i E doprinosi razvoju bolesti, a pogotovo karcinoma.

Oni navode niz istraživanja koja to potvrđuju, a među njima su i:
– Istraživanje iz 1994. godine je pokazalo kako svakodnevno uzimanje beta karotena putem dodatka prehrani (20 mg) povećava rizik od smrti izazvane rakom pluća za 8 posto.

– Studija iz 2002. godine je pokazala kako visoke količine vitamina C (1g) i E (800 iu) gotovo utrostručuju rizik od prijevremenog umiranja kod postmenopauzalnih žena. piše