Najbolje namjere

755

pere_zube‘Zdrave’ navike od kojih imate više štete nego koristi

Perete li zube uvijek nakon jela ili hodate u udobnim japankama? Možda mislite da činite puno dobra svome zdravlju, a možda je baš suprotno… Slijedi popis ‘zdravih’ navika zbog kojih biste se mogli razboljeti.

1. Kompulzivno korištenje sredstava za dezinfekciju ruku

Ukoliko ne radite u bolnici ili nekom mjestu prepunom bacila, sapun i voda će biti sasvim dovoljni, kaže dermatolog Richard Gallo. Ako u blizini nemate vodu, gel za dezinfekciju može pomoći, ali pazite na njegov sastav. Nova istraživanja ukazuju da oni koji sadrže triclosan (ovo se odnosi i na antibakterijske sapune) mogu potaknuti otpornost na antibiotike kod bakterija i virusa. Ako već morate koristiti gel, kupite onaj koji sadrži 60 posto alkohola jer on ubija 99 posto bakterija s kojima stupi u kontakt.

2. Eksperimentirate s kremama za njegu kože

Povremeno isprobati nešto novo je sasvim u redu, ali ako režim za njegu kože mijenjate svakih par tjedana, mogli biste imati problem. Dr. Jody Levine, dermatologinja iz New York Cityja kaže: ‘Svoje pacijente potičem da se drže dnevne rutine. Ali ženama ona brzo dosadi, posebno ako odmah ne vide rezultate. A ponekad treba šest do osam tjedana da dođe do boljih rezultata. Ako koristite sredstva koja potiču kolagen, čekajte šest mjeseci, tek ćete tada vidjeti rezultate.’ Česta promjena proizvoda može dovesti do crvenila, ljuštenja i uaple kože.

3. Japanke

Japanke i slične sandale koje ne podupiru stopalo stvaraju pritisak na noge, pa može doći do uganuća i puknuća. Mišići stopala su prenapeti jer pokušavaju održati obuću na nozi, zbog čega može doći do njihove ozljede.

4. Pranje zuba nakon svakog jela

Žurite li odmah oprati zube nakon obroka, pretjerujete. Hrana može ostaviti kiselinu na caklini koja je može oslabiti. Trljate li je odmah, uklonite ćete caklinu prije nego biste trebali. Umjesto pranja četkicom, nakon jela zube promućkajte vodom, a četkanje ostavite za jutro i večer. A kad četkate, činite to kružnim pokretima jer su najučinkovitiji.

5. Uvijek jednako vježbate

Tijelo se na gotovo sve može naviknuti. Iz tog razloga rutinska tjelovježba može smanjiti koristi koje biste mogli imati. Ne vježbajte samo kardio vježbe, već u program tjelovježbe uvrstite i oni koji povećavaju snagu. Uvijek unesite nešto novo i zanimljivo.

6. Pijete samo flaširanu vodu

Ako mislite da činite uslugu svom tijelu ako izbjegavate vodu iz slavine, razmislite opet. U bocu se može ulijevati sve i svašta, a često ono što dobijete nije bolje od jeftinije vode iz slavine. Zabrinjava i sama plastična ambalaža, koja može onečistiti tekućine koje nosi. Ako baš želite piti nešto bolje, kupite dobar filter za vodu.

7. Čistite sredstvima za dezinfekciju

‘Ovi proizvodi nisu ništa bolji od standardnih, a postoji niz dokaza da kemikalije u njima, na bazi amonijaka, mogu dovesti do razvoja astme,’ kaže dr. Rebecca Sutton, iz Environmental Working Groupa. Sutton preporučuje da svoj dom čistite mješavinom koja se sastoji od vode i alkoholnog octa, a da površine čistite sodom bikarbonom. Perete li redovito neće vam trebati kemijska sredstva razorne moći.

8. Pretjerujete s dodacima prehrani

Dr. Christine Rosenbloom, s Georgia State Universityja, kaže: ‘Toliko je hrane koje jedemo već poboljšano s dodacima minerala i vitamina, da malo tko ima veći nedostatak. A ako već imate ono što uzimate, najbolje što vam se može dogoditi je da neće biti nikakvog djelovanja’. Međutim postoje i opasnije nuspojave, jer prevelike količine vitamina A mogu biti otrovne za razvoj fetusa, previše vitamina C može uzrokovati probleme s probavom, a previše B6 može oštetiti živce. Zato prije svega izmjerite razine vitamina i minerala i ne paničarite ako ste samo na granici. Umjesto da uzimate dodatke prehrane, uvijek je bolje jesti hranu koja prirodno sadrži ono što vam nedostaje. piše