Nego što?

1175

Glavni uzročnik srčanih udara nije ni napor ni stres. Glavni razlozi srčanog udara nisu ni naporna tjelovježba ni stres. Najveći je krivac zagađenje zraka, tvrdi se u novom istraživanju objavljenom u časopisu The Lancet.

fotocop

Vrijeme koje provedemo u prometu, bilo kao vozač ili kao pješak, na vrhu je popisa rizika koji dovode do srčanog udara. Zagađeni zrak sadrži čestice prašine i čađu, čiji je promjer manji od 10 mikrona (jedan mikron je milijunti dio metra), koje dospijevaju u pluća i uzrokuju upale. Jon Ayres, profesor okolišne i respiratorne medicine na Sveučilištu Birmingham, kaže: ‘Čestice iz zraka povećavaju rizik od respiratornih problema, a čini se i da pogoršavaju krvnu sliku. U slučaju da imate srčanu bolest ovo može dovesti do srčanog udara.’
Zagađenje zraka nije samo povezano s moždanim i srčanim udarima te rakom – bitno utječe i na one koji pate od respiratornih problema. Ako je nekih dana zagađenje veće, astmatičari imaju veću šansu dobiti napad.
Kako smanjiti štetu i disati s lakoćom?

1. U prometu
Krećite se sporednim ulicama u kojima je manji promet. U velikom gradu šećući glavnom prometnicom za samo 48 minuta pješak udahne zagađenje jednako onome kao da je popušio cigaretu.
Dizelski motori posebno su opasni jer ispuštaju vrlo sitne čestice. Izbjegavajte tunele i ceste koje su okružene visokim zgradama jer se tu zagađenje dulje zadržava i s vremenom postaje sve veće.
I ne trčite po prometnim ulicama.

2. U kući i na poslu
Kupite kućne biljke jer one pročišćavaju zrak. Ovo je vrlo važno jer većina ljudi provede 90 posto vremena u zatvorenom prostoru. No, razina zagađenja unutra može biti dva do pet puta veća nego vani. Ne koristite osvježivače zraka, sintetičke tepihe i namještaj od prerađenih materijala.
Najbolje je koristiti pravo drvo, vunu, pamuk i druge prirodne materijale. Mnogi umjetni materijali s vremenom ispuštaju opasne plinove koji se povezuju s pojavom raka. Osim toga, kod djece okružene namještajem sintetičkog porijekla ili napravljenim uz korištenje ljepila veća je vjerojatnost da obole od astme.
Umjesto osvježivača zraka jednostavno otvorite prozor i prozračite.
Fotokopirni aparati emitiraju veliku količinu opasnih sastojaka. Sjedite li blizu pomaknite stol ili fotokopirni aparat prebacite u hodnik, odnosno zasebnu sobicu.  piše