Nezamislivo bogatstvo

661

Umrla Huguette Clark, bogatašica bez nasljednika. Huguette Clark, povučena i usamljena nasljednica basnoslovno bogatog ‘kralja bakra’, preminula je u utorak u newyorškoj bolnici u kojoj je provela zadnja desetljeća svog života. Bogata starica umrla je dva tjedna prije svog 105. rođendana.

claraKad je 1925. umro William Clark, “kralj bakra” iz Montane i jedan od najbogatijih Amerikanaca, njegova najmlađa kći iz drugog braka Huguette još je pohađala školu za djevojke Miss Spence u New Yorku. Otac joj je oporučno ostavio mjesečni džeparac od 7.500 tadašnjih dolara, što bi kad se uračuna inflacija u današnjem novcu, bilo 1,2 milijuna dolara na mjesec. Kad je napunila 21 godinu, s preostalom Clarkeovom djecom iz prvog braka naslijedila je njegov imetak od 300 milijuna tadašnjih dolara (današnjih oko 3,6 milijardi).

Huguettina petina imetka danas je vrijedna oko 500 milijuna dolara, a izravnih nasljednika nema; samo se jednom udavala i razvela nakon dvije godine, a djece nije imala. Starija sestra umrla je u mladosti, a majka joj je umrla 1963. godine. Ogromno bogatstvo i basnoslovno vrijedne nekretnine – samo na Petoj aveniji u New Yorku ima dva stana s ukupno 42 sobe – godinama su stajale prazne, dok je Huguette pod lažnim imenom Harriet Chase boravila pod privatnom skrbi u posebnoj sobi na trećem katu newyorške bolnice Beth Israel.

Njezina družbenica i njegovateljica Suzanne Pierre, udovica Huguettina pariškog liječnika, po odlasku u mirovinu dobila je od nasljednice 10 milijuna dolara, a umrla je nakon duge borbe s Alzheimerovom bolesti prije nekoliko mjeseci.

Kome bi još “sirota mala bogatašica” mogla ostaviti ogromni imetak, tek se počelo nagađati. Hoće li u njezinoj oporuci – ako je uopće bude – veći dio bogatstva dobiti daleki rođaci, zaklade, nekakve institucije i muzeji ili netko drugi, od srijede je predmet intenzivnog razmatranja.

Protiv njezina odvjetnika Wallacea Brocka i računovođe Irvinga Kamslera Odjel za zlostavljanje starijih newyorškog ureda javnog tužioca trenutno vodi istragu zbog sumnje u pronevjere i indicija da su se, brinući se o usamljenoj starici, odvjetnik i računovođa podosta “očešali” o njezino bogatstvo. U rujnu prošle godine troje Huguettinih daljnjih rođaka (potomci njezine polubraće i polusestara iz očeva prvog braka) zatražili su da joj se sudski odredi skrbnik i nakon brojnih teškoća predstavnik tog ureda uspio je doći do Huguette Clark u bolnici i razgovarati s njom naizmjenično na engleskom i francuskom.

Istraga još nije zaključena. U tijeku su pripreme za polaganje tijela Huguette Clark u obiteljski mauzolej W. Clarka na groblju Woodlawn u Bronxu, a zbog raspodjele njezina basnoslovnog bogatstva tek bi na sudu moglo “poletjeti perje”. piše