Nosite li je i vi?

776

Ženska torbica može ubrzati starenje. Može li nošenje torbe uzrokovati artritis, probleme s kralježnicom i bol u koljenima? Dakako da može, a može i postarati cijelo tijelo. Kako utječe na vrat, leđa, ruke i koljena? Pogledajte.

crvena_tor

Mobitel, kišobran, torbica sa šminkom, četka za kosu, knjiga, bočica s vodom… Ni ne čudi da prosječna ženska torba zna težiti oko tri kilograma. Studije pokazuju da žene, a sve više i muškarci, osjećaju bol u vratu i gornjem dijelu leđa jer nose teške torbe. Muškarcima koji nose torbe još je i gore jer njihove obično teže oko 6,2 kilograma. Nošenje torbe utječe na držanje i kretanje. Iako to možda ne primjećujemo, tijelo se dramatično prilagođava novoj situaciji. To se dodatno pojačava nosite li visoke pete, upozoravaju stručnjaci.

Vrat
Vrat se, primjerice, neprimjetno naginje od tereta kako bi se uspostavila bolja ravnoteža. To stvara napetost vrata i iritaciju živaca koji prolaze kroz njega i idu u ruku. Ovaj napor može izazvati bol u vratu i upalu mišića.

Ramena i leđa
Rame na kojem je teret rotira se unatrag i uvijek je nešto povišenije. To utječe na mišiće gornjeg dijela leđa, lopatice i mišiće koji podupiru kralježnicu – oni se umaraju i grče. Umorni mišići neće dobro podupirati kralježnicu pa će doći do razvoja lošeg, pogrbljenog držanja. Dugoročno ovo može dovesti do bolnog artritisa na kralježnici, odnosno zglobovima koji se u parovima nižu niz kralježnicu, a može doći i do oštećenja diskova.

Ovaj nepravilan položaj izaziva oštećenje kralježnice i uzrokuje pritisak na živce. Ova bol može biti jedva podnošljiva. Osim toga, nošenje teškog tereta na jednoj strani može izazvati išijas.

Ruke
Ruka koja nosi torbu vrlo je statična, što je drukčije od prirodnog mahanja rukama koje se zbiva dok hodamo. Bez ovog normalnog zamahivanja rukama, koje služi kao mehanizam za održavanje ravnoteže, postajemo pomalo nestabilni i trebamo nešto veći napor za kretanje. Živce ruku može iziritirati pritisak koji stvara torba i dovesti do kronične boli.

Kukovi i noge
Zbog povećanog pritiska žene mogu oboljeti od artritisa. Zbog teške torbe drugačije hodamo i zbog toga je drugačiji pritisak na kosti, što može dovesti do problema i bolova. Što je torba teža to je veći pritisak na zglobove. A kroz duže razdoblje može isuviše istrošiti koljena i zglobove. Nosimo li tešku torbu radit ćemo i manje korake – prilagodba koju tijelo radi kako bismo lakše kontrolirali teret i ostali uspravni.

Najbolji način nošenja tereta
1. nosite ruksak,
2. ne volite li ruksak rasporedite teret u dvije torbe,
3. nosite li jednu torbu činite to što kraće, redovito mijenjajte stranu na kojoj je nosite kako bi se mišići odmorili,
4. širi remen bolje će rasporediti teret po ramenu,
5. nosite je dijagonalno, tako će se nešto bolje rasporediti pritisak,
6. remen na kojem visi torba treba biti što kraći; ako je na dugom remenu torba će otežavati kretanje i ravnotežu,
7. laptop svakako nosite u ruksaku,
8. nosite li torbu obješenu o laktu nećete nanijeti ništa manje štete nego ako je nosite na ramenu – umorit ćete biceps, što može dovesti do bolova u ruci, a i ravnoteža je lošija nego ako je torba obješena na rame,
9. izbacite sve nepotrebne stvari iz torbe – neka bude što lakša, čak i ako je riječ o ruksaku,
10. najidealnije bi bilo ne nositi torbu, no ako već morate najbolja stvar bi bila mala kolica, s dovoljno dugom ručkom, koja možete vući. piše