Otkriveno je zašto i kako starimo

690

Otkriveno je zašto i kako starimo

Zašto se stare stanice same uništavaju ili prestaju s diobom? Međunarodni tim otkrio je uzroke ove pojave i zaključio da je sam proces daleko kompliciraniji nego se to prije mislilo.

Međunarodni tim na Sveučilištu Newcastle u Engleskoj riješio je jednu od kompliciranijih zagonetki biologije – kako i zašto dolazi do starenja živih stanica.

Odgovor je kompleksan i u bližoj budućnosti neće iznjedriti eliksir života. Ipak, znanstvenici se nadaju da će im pomoći u stvaranju boljih lijekova za bolesti koje su posljedica starenja.

Tim iz Newcastlea surađivao je s kolegama sa Sveučilišta Ulm u Njemačkoj i koristio obuhvatan pristup koji je uključivao eksperimentiranje s kulturama stanica te genetski modificiranog miša kako bi otkrili zašto stanice stare.

Stare stanice prestaju s dijeljenjem, a tkivo koje izgrađuju pokazuje fizičke znakove propadanja, od naborane kože do onemoćalog srca.

Znanstvenici su uočili da čim primijeti ozbiljno oštećenje svog DNA, stara stanica šalje specifične unutarnje signale, objavili su u časopisu Molecular Systems Biology. Ovi signali potiču mitohondrij iste stanice da proizvodi molekule ‘slobodnih radikala’ koji s druge strane šalju signale stanici da se treba uništiti ili prestati s diobom. Cilj ovog prirodnog procesa je onemogućiti da oštećena DNA uzrokuje rak.

Otkriće iz Newcastlea daje realniju sliku o ulozi telomera, zaštitnih vrhova na kraju kromosoma koji se s vremenom skraćuju.

“Naveliko se spekuliralo kako bi se blokiranjem erozije telomera moglo liječiti starenje i bolesti koje uzrokuje. No, previše smo se uzdali u priču s telomerima, biologija je daleko kompliciranija”, rekao je Tom Kirkwood, direktor Institute of Ageing and Health u Newcastleu.

Njegov kolega Thomas von Zglinicki ističe potrebu za oprezom u daljem istraživanju.

“Izuzetno je bitno da pažljivo pristupamo nastojanju da zaustavimo proces starenja. Zadnje što nam treba je pomoći starim stanicama da postanu maligne.”

piše