Porezni nered

711

Što će biti s mirovinom ako gazda ne plaća doprinose? Iako postoje načini kako provjeriti uplaćuje li poslodavac sve doprinose, radnici saznaju da im je “blagajna” prazna tek kad tvrtka uđe u probleme. Često se događa i da gazde mjesecima uspijevaju prikriti izostanak uplate doprinosa. No, postoji način da ih se natjera da plate.

dinar_na_dlanu

Radnik za kojega doprinos za prvi stup mirovinskog osiguranja nije uplaćen, ako je inače redovito prijavljen kao osiguranik, za to razdoblje ima pravo na staž, a mirovina mu se računa na temelju osnovice (plaće) na koju ga je prijavio poslodavac, bez obzira čak i je li ona isplaćena.
A radnik za kojega su, pak, uplaćeni svi doprinosi i prijavljen je na minimalnu plaću, primjerice, u praksi će imati nižu mirovinu nego osiguranik koji je fiktivno bio prijavljen na više, ali za njega obveze nisu podmirene. Tvrde to stručnjaci analizirajući trenutnu situaciju u Hrvatskoj.
Savjetnica u časopisu RRiF Marija Zuber kaže da u praksi nije rijetkost da poslodavac uredno prijavi radnika na relativno visoku plaću, ali ne plaća doprinose.
U Savezu samostalnih sindikata, pak, susreli su se s malo drugačijom praksom. Naime, oni su primijetili kako poslodavci uplaćuju pet posto bruto plaće na radnikov račun u drugom mirovinskom stupu, jer se u tom sustavu već za tjedan dana može uočiti da doprinos nije plaćen, a istovremeno ne uplaćuju preostalih 15 posto bruto plaće u sustav generacijske solidarnosti.

Jedini izlaz je stečaj

No, dok postoje mehanizmi po kojima radnik provjerava je li mu doprinos uplaćen, kada želi naplatiti dug ne preostaje mu ništa drugo nego pokretanje stečaja.
Neki radnici su, pak, tek nakon što je tvrtka “upala” u probleme saznali da im doprinosi nisu uplaćeni, po čemu se vidi da i Porezna uprava ima problem s kontrolom uplata.
Vjesnik piše kako od Porezne uprave nije uspio dobiti odgovor na pitanje koliko su poslodavci zbog doprinosa za mirovinsko osiguranje za prvi stup lani ostali dužni, je li riječ o uzlaznom ili silaznom trendu te koliki je dug, a koliki udjel naplaćenih dugova za mirovinski doprinos u proteklih pet godina.
Tako se to može iščitati samo iz podataka s brifinga o izvršenju proračuna održanom u Ministarstvu financija krajem prošle godine, piše Vjesnik. Tada je rečeno da se na stavci doprinosa bilježi oko 1,5 milijardi minusa. Budući da je riječ o ukupnim dugovanjima za doprinose, procjenjuje se da se dug za doprinose u prvom mirovinskom stupu kretao oko 800 milijuna kuna.

U Ministarstvu gospodarstva ističu da zasad ne planiraju izmjene o pravu na staž za razdoblje tijekom kojega nisu plaćeni doprinosi. Moguće je tek, poručuju, da se uvede pravilo po kojemu bi se mirovina za to razdoblje računala kao da je radnik bio prijavljen na minimalac, ili u određenom postotku od najniže mirovine za tu godinu staža. piše